Pro league – Nederland met 2-0 net te sterk voor Red Panthers

Het was vanavond “back to business” voor de Red Panthers : de Belgische dames stonden voor deze eerste wedstrijd van het nieuwe Pro League seizoen onmiddellijk tegenover de kersverse Olympische kampioen Nederland. Na hun prachtige bronzen medaille op het EK van afgelopen zomer in hetzelfde Wagener stadion in Amstelveen, wilden de Panthers tonen dat ze hun nieuw verworven plaats in de top 8 van de wereld meer dan waard zijn, ook tegen de onbetwiste nummer 1.

Spijtig genoeg startte de wedstrijd op de slechtst mogelijke wijze voor de Belgen. Na amper 21 seconden stond de 1-0 al op het bord dankzij een hard schot van Lidewij Welten. Ode Belgische defensie was koud gepakt! Ondanks een tegenaanval in de daarop volgende minuut en een schot van Gerniers dat werd gepareerd door de Nederlandse keepster, had de Belgische ploeg enkele minuten nodig om deze uppercut te boven te komen. Maar geleidelijk aan kwamen de Belgische dames beter in hun spel en werden ze zelfs op bepaalde momenten de gevaarlijkste ploeg.  Zo kreeg Ballenghien na 10 minuten een kans op aangeven van Nelen, maar haar tip-in werd gestopt door de keepster.

Na 5 minuten in het tweede kwart kreeg Oranje een eerst strafcorner, maar de Belgische defensie ruimde secuur op. Nederland domineerde het middenveld, maar het waren de Belgen die de gevaarlijkste kansen bijeen speelden. Één minuut voor rust rukte Struijk sterk op langs de linkerflank, maar Versavel kon de bal net niet in doel deviëren. Behalve de uiterst snelle tegengoal hadden de Red Panthers een heel degelijke eerste helft achter de rug.

In het derde kwart eiste Nederland de bal het meeste op, maar kon het nooit echt doorzetten, mede dankzij een sterk spelende Belgische defensie. Maar geleidelijk werden de acties van de Nederlanders scherper. Twee minuten in het laatste kwart moest keepster D’Hooghe dringend tussenkomen om een tweede doelpunt te voorkomen. Zes minuten later was het dan wel prijs voor Oranje: de jonge Freeke Moes baande zich een weg door de Belgische verdediging, bleef lopen en dribbelen en werkte mooi af voor de 2-0.

2-0 was uiteindelijk ook de eindscore. De Red Panthers speelden verdedigend en op het middenveld een verdienstelijke partij, maar konden aanvallend te weinig dreiging en ‘killer’s instinct’ op de mat leggen. Nederland toonde iets meer klasse op de belangrijke momenten en won verdiend. Maar dit was toch een beloftevolle prestatie van de Belgen.