PRO LEAGUE – Nederland wint shoot-outs na 2-2 gelijkspel

Zielloos lege tribunes, onophoudelijke regen en een schamele 4°C op de thermometer … dat was het weinig aantrekkelijke decor van het eerste luik van deze dubbele Nederland-België in de Hockey Pro League. De affiche was nochtans om van te watertanden. Want na het teleurstellende resultaat van Tokio 2020 hebben onze Noorderburen een nieuwe bondscoach aangetrokken – oude bekende Jeroen Delmee – en meer dan de helft van de kaderleden van het team verjongd. Terwijl aan Belgische zijde nieuwe bondscoach Michel van den Heuvel erop gebrand stond om in en tegen zijn land een sterke prestatie neer te zetten.

In een eerste kwart waar de Belgen de controle namen over het spel, viel er buiten een mooie combinatie tussen Gougnard en Dohmen bitter weinig op te tekenen. De Belgen domineerden en controleerden, terwijl de energieke jonge Nederlanders af en toe de neus aan het venster probeerden te steken, zonder resultaat.

In de 17e minuut lukte het hen toch eens om de Belgische cirkel in te komen, maar het harde backhand schot raakte Arthur Van Doren vol op het hoofd. De Antwerpenaar stond na een tijdje weer op zijn voeten, maar moest toch uit voorzorg het veld af. Amper één minuut later versierden de Red Lions een eerste penalty corner, maar de sleep van Hendrickx werd vakkundig gestopt door keeper Visser.  Nadien was het vooral Oranje dat zich toonde. Met een paar doortastende en soms technisch mooie combinaties kregen de Nederlanders een paar schietkansen, oa. een mooie van Galema, die Loic Van Doren dwongen om aan de bak te gaan. Beide teams gingen rusten na een doelpuntenloze eerste helft, waar het uiteindelijk Nederland was dat het gevaarlijkst voor de dag was gekomen.

Na de rust ging het plots snel. Een gevaarlijke uitbraak op rechts bracht Terrance Pieters alleen voor Van Doren. De jonge Nederlander mikte de bal mooi boven de Belgische doelman en zette de 1-0 op het scorebord. Drie minute later kregen de Lions een tweede corner. De sleep van Hendrickx werd weg gebokst door de keeper, maar Florent van Aubel lag op de loer en maakte gelijk op de rebound (1-1). Bij hun derde PC kregen de Belgen drie schietkansen, waaronder de gevaarlijkste voor Charlier, maar zijn schot werd door de keeper goed gestopt.

Vier minuten in het vierde kwart werd Thijs van Dam in de cirkel tegen de grond gewerkt door een Belgische verdediger. Jip Janssen haastte zich om de strafbal rechts van Van Doren in het doel te jassen voor de 2-1. Maar enkele minuten later zette de onvermijdelijke Alexander Hendrickx de bordjes weer in evenwicht op de corner(2-2). De score bleef onveranderd tot het einde. Beide teams moesten in de regen nog shoot-outs afwerken. In deze materie toonden de Nederlanders zich vandaag de sterksten (3-0), wat hen een extra punt opleverde.

Zondag om 14u staan beide teams in Amstelveen opnieuw tegenover elkaar, voor de tweede helft van deze ‘double header’.

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!

Indoorseizoen 2023-2024 groot succes!

Na bijna drie maanden indoorhockey kampioenschappen zijn jong en oud nu teruggekeerd naar hun welvertrouwde buitenvelden. Alvorens een punt zetten achter dit indoorseizoen, willen we nog een laatste keer terugblikken