PRO LEAGUE – De Panthers verleizen met 3-1 tegen Nederland

Voor de tweede keer in minder dan een maand stonden de Red Panthers tegenover Oranje in het Wagener Stadion in Amstelveen, in het kader van de Pro League. De Belgen namen deze derby der Lage Landen niet licht op en wilden zich tonen, maar waren zich anderzijds heel goed bewust van de superioriteit van hun tegenstanders. Het doel was om ervaring op te doen, nieuwe tactieken toe te passen en hun spel te durven spelen.

De wedstrijd begon met schrik voor de Belgen, toen een Nederlandse speelster helemaal alleen opdook in de cirkel. Gelukkig miste deze haar controle en de bal stierf op de achterlijn.

Oranje had duidelijk besloten om de Belgische flanken vrij te laten en de Panthers maakten hier gretig gebruik van, speelden de bal goed rond en kwamen een paar keer piepen in de Nederlandse cirkel. Ze forceerden zelfs drie strafcorners, zonder er echter in te slagen deze te verzilveren. Ze toonden vechtlust en hielden de bal goed bij in dit eerste kwartier.

Het tweede kwart begon op de best mogelijke manier: op de vierde Belgische PC in de 16e minuut stuurde Stéphanie Vanden Borre een krachtige sleep de winkelhaak in. De Belgen stonden verdiend 0-1 voor!

De Nederlandse dames wilden hun thuispubliek laten zien wie nummer 1 was. Met een snelle offensieve omschakeling verkregen ze vier corners op rij, die gelukkig telkens werden gestopt door Elodie Picard of onze verdediging. In het tweede kwart doken de Nederlanders meer en meer gevaarlijk in onze 25 meter. Maar het bleef 0-1 tot aan de rust.

Na de pauze stonden de Nederlanders een pak beter, terwijl de Belgische verdediging duidelijk minder effectiënt voor de dag kwam. Ze lieten meer ruimte, het solide blok van de eerste helft was verleden tijd. De Panthers kregen drie goals tegen in minder dan vijf minuten (Burg, Moes en Welten)! De tegenstanders wonnen meer duels, maar de Belgische verdediging maakte ook fouten die ze cash betaalden. Aan het eind van het derde kwart stond Oranje met 3-1 voor.

In het laatste kwart van de wedstrijd hadden de Belgen nog veel werk om terug in de wedstrijd te komen. Vooral omdat de regerende Olympische kampioenen gevaarlijke kansen bleven creëren. Ze domineerden nu duidelijk de wedstrijd en de Belgische dames wisten niet hoe ze het tij konden keren. Ze bleven wel proberen, maar de aanvallende opbouw kwam er niet meer uit. Nederland won deze tweede derby voor eigen publiek met een duidelijke 3-1 eindstand!

Conclusie: een zeer goede eerste helft, maar een belangrijke terugval in het derde kwart, dat tegen een dergelijke ploeg onmiddellijk werd afgestraft. Keep going girls!