Pro League Argentinië: een positieve eindbalans voor de Red Lions en Red Panthers

Dit weekend stonden in Argentinië de terugwedstrijden van België tegen Argentinië en Duitsland op het programma. Na twee nederlagen waren de Red Lions en Red Panthers vastbesloten om minstens één overwinning in de wacht te slepen.

De Red Lions begonnen op zaterdag met Argentinië (FIH-7). Het jonge Belgische team maakte een vliegende start met een zeer goed eerste kwart waarin Tommy Willems de score opende met een strafbal die voortkwam uit een PC. Een tweede doelpunt aan het begin van het tweede kwart gaf de ploeg van Adam Commens een comfortabele voorsprong, maar een ‘dubieuze’ gele kaart voor Guillaume Hellin en een PC in de laatste seconde stelden de Argentijnen in staat om de achterstand vlak voor rust te verkleinen (1-2). Terug van de strafbank in het derde kwart breidde Hellin de voorsprong uit met een vlijmscherpe center die door een Argentijnse speler in eigen doel werd afgeketst (1-3). Het laatste kwart zat nog vol wendingen: Thibeau Stockbroekx scoorde in de 47e minuut (1-4), maar de Argentijnse aanvoerder (Maico Casella) gaf zijn ploeg enkele seconden later weer wat hoop (2-4). Een laatste doelpunt van Tomas Domene twee minuten voor het einde (3-4) kwam te laat, de jonge Lions hielden stand en behielden hun voorsprong. Een veelbelovende overwinning voor deze jonge leeuwen die voorbestemd lijken voor een mooie internationale toekomst.

Op zondagavond keerden de Red Lions terug naar het Santiago Del Estero stadion voor hun laatste wedstrijd van het toernooi, tegen Duitsland. Na een 2-0 nederlaag tegen de regerende wereldkampioenen zouden de Belgen hun borst moeten nat maken om de prestatie van de vorige dag te herhalen. Helaas waren het de Duitsers die de score openden in het eerste kwart op PC (1-0), gevolgd door nog twee in het tweede kwart via hetzelfde patroon (3-0). Jeremy Wilbers wist de achterstand een paar seconden later te verkleinen (3-1). De tweede helft begon chaotisch met twee kaarten voor Tobias Biekens (eerst groen, dan geel), een paar minuten later gevolgd door groen voor Niklas Wellen. De Belgen profiteerden hiervan om eindelijk een PC te krijgen, die eindigde in een treffer van Tommy Willems (3-2). Nadien hielden de twee keepers stand, ondanks verschillende goede kansen aan beide kanten, en eindigde de wedstrijd in een overwinning voor Duitsland (3-2).

Al met al een zeer positief resultaat voor de Red Lions. Dit jonge team heeft alles uit de kast gehaald om een overwinnng in dit minitoernooi binnen te halen en heeft ondanks de nederlagen een aantal goede prestaties neergezet. De eerste stappen van deze jongeren op het internationale podium voorspellen veel goeds voor de toekomst van het Belgische hockey.

Red Panthers gaan met lege handen naar huis maar mogen trots zijn

In de nacht van zaterdag op zondag was het de beurt aan de Red Panthers om te proberen een revanche te nemen op het gastland. Het eerste kwart was erg intens voor de Red Panthers, die alle aanvallen van de Argentijnen wisten te weerstaan. Die laatsten wonnen vijf PC’s maar konden geen enkele omzetten dankzij een solide Belgische verdediging. Het tweede kwart was iets gelijkmatiger verdeeld, maar geen van beide teams slaagde erin om de keeper van de tegenstander te passeren, waardoor de stand bij rust op 0-0 bleef steken. De Argentijnen braken de patstelling in de 36e minuut toen Agustina Gorzelany op strafbal scoorde (1-0). Een tweede doelpunt van Argentinië aan het begin van het laatste kwart bleek fataal voor de Red Panthers, die niet in staat waren om terug te komen van een 2-0 achterstand. Ondanks de nederlaag mochten de spelers van Tim White trots zijn op de goede prestatie tegen een team dat in de top 3 van de wereld staat.

Zondagnacht speelde België zijn laatste Pro League-wedstrijd in Argentinië tegen Duitsland (FIH-4). Net als de dag ervoor speelden de Red Panthers een solide, gelijkopgaand eerste kwart. Uiteindelijk waren het de Duitsers die aan het begin van het tweede kwart de score openden met een Penalty Corner, die werd omgezet door Stine Kurz. De score bleef gelijk tot aan de rust (1-0). Amper twee minuten na de herstart breidden die Danas hun voorsprong uit (2-0). Ondanks alles gaven de Red Panthers niet op en bleven vechten, waardoor de Duitsers geen van hun drie PC’s en andere kansen konden omzetten. Pauline Leclef gaf haar team twee minuten voor het einde van de wedstrijd hoop door op graaie wijze het eerste doelpunt van het weekend te scoren (2-1). De Duitsers lieten echter tot het einde hun dominantie gelden met een doelpunt in de laatste seconde via Sara Strauss (3-1).

De jonge Red Panthers keren vandaag spijtig genoeg met lege handen huiswaarts. Maar we zullen vooral hun vechtlust onthouden, de ambitie en het geweldige teamspel dat ze tijdens dit mini-toernooi lieten zien. Deze jongeren hebben nog maar weinig ervaring, maar wel talent zat!