Officiële inhuldiging van het Hockey Center of Excellence in Antwerpen

Vandaag heeft de Vlaamse Hockey Liga, in samenwerking met Sport Vlaanderen en de Stad Antwerpen, officieel het Hockey Center of Excellence ingehuldigd op het sportcentrum Wilrijkse Plein in Antwerpen. Het gebouw wordt de officiële uitvalsbasis van de Red Panthers en de Red Lions in hun voorbereiding op de grote internationale hockeytoernooien.

De Vlaamse Hockey Liga (VHL) had vandaag de Belgische media uitgenodigd voor de officiële inhuldiging van het splinternieuwe Hockey Center of Excellence. In aanwezigheid van Ben Weyts, Vlaams Minister van Sport, Bart De Wever, burgemeester van de stad Antwerpen, Peter Wouters, Schepen van Sport van de stad Antwerpen, Patrick Keusters, ex-voorzitter van de VHL (en sinds vorige zaterdag voorzitter van de Belgische hockeybond KBHB) en Christoph Van Dessel, algemeen directeur van de VHL, werd dit high performance trainingscentrum  voor het eerst in gebruik genomen.

Beide nationale hockeyteams beschikken er over hun eigen kleedkamer met ijsbad faciliteiten en hun eigen ‘war room’ waarin ze teamtactieken zullen op punt stellen en wedstrijdanalyses zullen doen. Daarnaast zijn er in deze nieuwe infrastructuur een gezamenlijke ‘state of the art’ indoor én outdoor fitness voorzien, alsook kiné ruimtes, een spelerslounge, een eetruimte, een grote vergaderzaal en een rust-en studeerruimte voor de atleten. Naast de nationale dames en heren zal dit gebouw ook de andere nationale jeugdteams ontvangen voor hun trainingen en stages, én zal de high performance staf van de KBHB er zijn intrek nemen.

Het project dat in 2018 door de VHL werd opgestart, komt er dankzij een partnership met het Vlaamse Gewest en Sporting A, de sportdienst van de stad Antwerpen. Sport Vlaanderen verleende hiervoor een belangrijke subsidie, terwijl de stad naast een subsidiebedrag ook het stuk grond tussen de sporthal en het ‘clubhuis-gebouw’ op het sportcentrum Wilrijkse Plein via een recht van opstal ter beschikking stelt. Dankzij deze belangrijke openbare inbreng en een lening bij de bank, was de VHL in staat om dit ambitieus project van om en bij de 3 miljoen euro te financieren.

“Onze hockeyers zetten de laatste jaren steevast ijzersterke prestaties neer op internationale tornooien”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Om te kunnen blijven voldoen aan de behoeften van onze topsporters in hun voorbereiding naar belangrijke tornooien is investeren in topsportinfrastructuur uitermate belangrijk. Vlaanderen investeert € 1,03 miljoen in deze topsportinfrastructuur met internationale uitstraling. Het Hockey Centre of Excellence zal een uitvalsbasis van nog vele legendarische overwinningen vormen.”

Burgemeester Bart De Wever voegt hieraan toe: “Twee jaar nadat de Red Lions Europees Kampioen werden in Antwerpen, zijn we verheugd om het Hockey Centre of Excellence in te huldigen op het Wilrijkse Plein. Antwerpen versterkt daarmee zijn rol als dé sporthoofdstad van Vlaanderen. Dankzij gloednieuwe infrastructuur zoals dit hockeycentrum kunnen we uitstekende voorzieningen aanbieden, zowel aan de topsporters vandaag als de beloften van morgen.”

We bouwen verder aan de sportieve toekomst van onze stad door in te zetten op voldoende en kwalitatief hoogstaande infrastructuur, zowel voor top- als voor breedtesport. Met deze gedeelde investering in het ‘Center of Excellence’ als parel aan de kroon én de aanleg van een extra kunstgrasveld voor hockey, maken we niet alleen werk van de beloofde uitbouw van het sportcentrum Wilrijkse Plein, maar profileren we ons nu ook als dé topsportstad voor hockey”, zegt schepen voor sport Peter Wouters.

Christoph Van Dessel, Algemeen Directeur van de VHL en projectverantwoordelijke zegt op zijn beurt: “Dit is een echte mijlpaal voor het Belgische hockey. We zijn heel fier dat we erin geslaagd zijn om dit uitzonderlijke project – dat eindelijk een echte thuis zal bieden aan onze nationale teams – met de hulp van Stad Antwerpen en van het Vlaamse Gewest  concreet te hebben kunnen maken. Dit center of excellence wordt ongetwijfeld een enorme troef voor de ontwikkeling van hockey in Vlaanderen en in België.”

“Onze nationale ploegen gaan kunnen beschikken over een fantastisch trainingscentrum. Op eenzelfde locatie zullen ze er alle faciliteiten hebben die nodig zijn om aan de top van de wereld te blijven. De verschillende ruimtes werden in samenspraak met de atleten geconcipieerd om tegemoet te komen aan al onze behoeften, zowel op sportief vlak als op comfortniveau voor onze speelsters/spelers.” bevestigt Adam Commens, High Performance Manager van de KBHB.

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!

Selecteer uw Categorie