Nieuwe regels U7 – U12

Onderstaande, relatief kleine aanpassingen zijn <u>geldig vanaf september 2019</u> bij aanvang van de nieuwe kampioenschappen in U7-U12.

<strong>1. De coaches mogen niet meer op het veld (vanaf U7)</strong>

<u>Waarom? </u>

We merken dat er veel coaches zijn die op het veld staan en tussen de kids lopen, constant zeggen waar ze moeten staan en wat ze moeten doen. Om de kids vanaf U7 zelf dat tikkeltje meer verantwoordelijkheid te geven en om ze vooral meer zelf te laten nadenken, mag de coach vanaf nu niet meer óp het veld (dit in lijn met de opleidingsfilosofie dat spelers zélf leren nadenken, oplossingen zoeken, en beslissingen nemen). Dit betekent dat het misschien af en toe wat rommelig zal zijn en dat de kids af en toe op een hoopje spelen; dat is echter geen ramp, en maakt deel uit van het leerproces. Coaches blijven m.a.w. ook in U7-U8 voortaan aan de zijlijn, zoals dat reeds het geval was vanaf U9.

<strong>2. Elke coach krijgt voortaan wel 1 time-out per wedstrijd (vanaf U7 tot en met U12)</strong>

<u>Waarom? </u>

Om de coaches – gezien de vorige regel – wel wat tegemoet te komen, wordt er per coach 1 time-out toegestaan per wedstrijd. Op deze manier kan de coach, naast de pauze halverwege de wedstrijd, zijn team op een moeilijk moment toch even persoonlijker bijsturen.

BELANGRIJK:
<ol>
<li>De tijd blijft gewoon doorlopen (anders is mogelijk een te groot effect op de programmatie/tijdsschema van alle wedstrijden op zaterdagochtend);</li>
<li>De time-out duurt max. 30 seconden (fluiten – kids lopen naar de coach – korte uitleg – fluiten);</li>
<li>De time-out kan niet meer worden aangevraagd in de laatste 5 minuten van de wedstrijd (de time-out dient om de ontwikkeling en het leren te stimuleren, niet om resultaat al dan niet negatief te beïnvloeden. Resultaten zijn niet belangrijk)</li>
</ol>
<strong>3. Gentlemen’s Agreement tussen coaches U7 en U8: kick en backstick</strong>

<u>Waarom? </u>

Bepaalde spelers zijn al snel behendiger en vaardiger dan andere spelers. Coaches mogen (voorafgaand de wedstrijd) onderling de afspraak maken om al te spelen met een kick (bewust en onbewust) en back-stick (bewust en onbewust) als beide coaches hiermee akkoord gaan.

Waarom een Gentlemen’s Agreement en geen objectieve spelregel? Afhankelijk van het niveau en de ervaring gaan spelers U7-U8 dit wel of niet kunnen. Concreet: een U8-wedstrijd in maart kan gespeeld door spelers die al het 3de jaar wedstrijden spelen (U6 vroeger begonnen), spelers die het 2de jaar wedstrijden spelen of door spelers die slechts een maand wedstrijden spelen. Door het expliciet benadrukken van een onderlinge afspraak kunnen deze regels aangepast worden naargelang niveau en ervaring.

<strong>4. Keepers bij U9 spelen vanaf nu zonder stick</strong>

<u>Waarom?</u>

Bij U9 zijn het vaak nog wisselende keepers (elke week iemand anders) die maar 1 tot 2x per seizoen in de goal staan. Om ze sneller gewend te maken aan het pak en aan het keepen, willen we de stick weghalen. Nu gaan de wisselende keepers vaak veel proberen te redden met de stick, terwijl ze hem perfect met de voeten kunnen pakken. Op deze manier gaan de kids beweeglijker in de goal staan. De stick komt er pas bij in U10. <u>Beide</u> handschoenen zijn evenwel verplicht!

<strong>5. De shoot-out (in U10) wordt vervangen door een penalty corner tegen max. <u>3</u> verdedigers en een keeper</strong>

<u>Waarom?</u>

Hoewel het principe van de shoot-out goed zit, merken we nu vaak dat wedstrijden die eerder gelijk opgaan tussen twee teams vaak overdreven beslecht worden door de shoot-outs. Vaak worden de shoot-outs, ondanks een gentlemen’s agreement, enkel door de betere spelers (of de beste speler) van het team genomen waardoor de score hoog oploopt.

En ook: een wisselend keepertje krijgt bijv. 6 doelpunten tegen op shoot-out. Mentaal niet makkelijk en niet motiverend om eventueel te blijven keepen.

Om dit tegen te gaan wordt de shoot-out vervangen door een penalty corner waarbij het verdedigend team maar 3 spelers in de goal mag zetten (exclusief keeper). Het aanvallend team mag volledig kiezen hoe ze deze situatie (normaal altijd een overtal) oplossen: misschien kunnen sommige kids al hard genoeg pushen om de bal snel genoeg aan de cirkel te krijgen; de penalty kan met 4 mensen of met 6 genomen worden; je kan hem kort geven aan de rand van de cirkel of via de rechterkant. In plaats van een klassieke penalty corner krijg je een overtal situatie die ook op een andere, creatieve manier kan worden opgelost.

<em>Nota: vanaf U11 zijn bij PC <u>4</u> verdedigers + keeper in doel toegelaten (zoals de vaste regel).</em>

<strong>6. </strong><strong>Lange corner van U9 tot U12 op “middenlijn”.</strong>

<u>Waarom?</u>

Om het principe van de 23m lijn op groot veld toe te passen en zo meer ruimte te hebben om te spelen. Dit is duidelijker voor de spelers. Anders moeten ze alleszins 5 m naar achter of rond de cirkel lopen.

Als gevolg moet iedereen op 5 m staan en mag de bal ook niet rechtstreeks in de cirkel gespeeld worden.

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!

Selecteer uw Categorie