JUNIOR WORLD CUP – Young Red Lions verliezen kwartfinale tegen dodelijk efficiënt India

Vandaag stond de kwartfinale van het WK U21 in Bhubaneswar op het programma van de Young Red Lions. Dit was niet meer of niet minder dan de belangrijkste wedstrijd van het toernooi voor de jonge Belgen, tegen het gastland dat werd aangemoedigd door een drieduizendtal supporters. Deze laatste kwartfinale van de dag – Duitsland, Argentinië en Frankrijk plaatsten zich al voor de halve finales – was de heruitgave van de finale van het laatste junior WK in 2016, waar India uiteindelijk de wereldtitel pakte.

De Belgen namen onmiddellijk het heft in handen en legden vanaf het begin een hels tempo op aan hun tegenstanders. Ondanks een duidelijk hoger balbezit dan hun tegenstanders, slaagden de spelers van Jeroen Baart er echter niet in om gevaarlijk te zijn in de Indische cirkel. Geleidelijk aan kwam India meer in het spel voor en, mede dankzij soms onnauwkeurige passes van de Belgen, kwam het gevaar dichter en dichter bij het Belgische doel.  In de eerste seconden van het tweede kwart kwam Stockbroekx heel dicht bij een eerste doelpunt, maar een Indische verdediger kwam nog net op tijd om de pass van Van Cleynenbreugel te onderscheppen. Een paar minuten later, bij hun eerste echt gevaarlijke aanval, kreeg India een eerste penalty corner. Een prachtige ‘hook’ van de eerste sleper gaf Sharda de kans om met een keiharde sleep in het dak van het doel de 1-0 op het scorebord te zetten. Voor de rest waren het quasi uitsluitend de Belgen die de acties maakten, evenwel zonder die beslissende opening te vinden. Net voor rust kreeg ook België een eerste PC, maar het schot van De Winter ging voorlangs en Onana kwam een paar centimeters tekort om de bal alsnog in doel te werken.

De tweede helft startte zoals de eerste, met duidelijk Belgisch overwicht. Van Dessel verstuurde een prachtige voorzet op Stockbroekx, maar zijn deviatie werd door de doelman gered. Op het einde van het derde kwart was het opnieuw Van Dessel die eerst een paar Indiërs in de wind zette en Stockbroekx probeerde te vinden op het strokepunt, maar deze raakte de bal met de voet. En in de laatste seconden van dit kwart rukte Van Dessel zelf op langs de linkerflank en vuurde een mooi backhandschot af, maar opnieuw stond de keeper paraat. Na vier minuten in het vierde kwart kwam de mooiste kans voor de Belgen, met opnieuw Van Dessel die deze keer Duvekot bediende, maar doelman Pawan eiste een glansrol op door de Antwerpenaar te beletten vanop korte afstand te scoren. Diezelfde Pawan maakte nadien nog drie heel belangrijke reddingen op de twee laatste PC’s voor de Belgen en behoedde zo zijn team van de shoot-outs. India won uiteindelijk deze kwartfinale met 1-0.

De statistieken van de wedstrijd liegen er niet om, België heeft met zeven schoten op doel tegen 2, 24 cirkelpenetraties tegen 16 en 54% balbezit tegen 46%, een uitstekende wedstrijd gespeeld. Maar India had vandaag een topkeeper en één dodelijke corner en dat was voor hen genoeg om het verschil te maken. Efficiëntie heet dat! Maar toch een dikke proficiat voor de Young Red Lions, die nu zo snel mogelijk de rug moeten rechten om te proberen die vijfde plaats te bemachtigen.