Hoge bal regel van toepassing vanaf dit weekend in Eredivisie

Twee jaar geleden heeft de Internationale federatie (FIH) de interpretatie van de hoge bal regel aangepast. Deze wordt momenteel al in de Pro League toegepast en  ook op het volgende EK en op de Olympische Spelen van volgende zomer zullen scheidsrechters deze nieuwe interpretatie integreren.

Omwille van consistentie en duidelijkheid hebben de verantwoordelijken van de Belgische scheidsrechters (Officials Division) beslist om deze regel ook toe te passen in de Belgische competities. Deze aanpassing zal bijdragen tot een harmonisering van de interpretatie van deze regel, zowel op nationaal als op internationaal niveau. Daarenboven zal het onze spelers, stafleden en officials in staat stellen zich beter voor te bereiden op de belangrijke internationale evenementen.

De regel

Voorheen: Bij het ontvangen van een hoge bal (‘flick’, ‘scoop’), mochten de tegenstanders van de oorspronkelijke ontvanger (= de persoon die, bij de start van het neerwaartse traject van de bal, het dichtst bij het punt staat waar de bal op de grond zal vallen) de bal niet spelen in een zone van 5m rond de voornoemde ontvanger. Deze tegenstanders mochten bijgevolg deze zone niet binnendringen, alvorens de bal gecontroleerd werd en op de grond lag.

Voortaan: Een tegenstander mag de zone van 5m rond de oorspronkelijke ontvanger niet binnendringen, alvorens de bal gecontroleerd werd en op de grond ligt. Behalve wanneer deze tegenstander in de mogelijkheid is om de bal veilig te spelen binnen de voornoemde 5m-zone.

Deze laatste nuance is van groot belang: vanaf nu mag een hoge bal op minder dan 5m van de ontvanger worden aangeraakt door een tegenstander, zolang die de zekerheid heeft dat de bal zonder enig gevaar voor de ontvanger kan worden gespeeld.

Alle andere interpretaties van een fase met een hoge bal blijven ongewijzigd, zoals bijvoorbeeld :

  • een bal die middenin twee tegenstanders belandt = vrije slag in het nadeel van het team dat de ‘scoop’ verstuurde
  • een bal die belandt in een ‘vrije/lege’ zone, waar geen geïdentificeerde ontvanger is = vrije slag in het nadeel van het team dat de ‘scoop’ verstuurde, als geen van de spelers die naar de ‘vrije’ zone rent, kan worden geïdentificeerd als de oorspronkelijke ontvanger
  • een speler die opzettelijk in de 5m zone van de ontvanger komt, zonder de intentie te tonen om te proberen de bal te spelen, gewoon om de aanval te stoppen = een vrije slag in het nadeel van de speler die deze onsportieve actie begaat

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!

Selecteer uw Categorie

Hockey Pro League Antwerpen: dag 3

De derde dag van de Pro League-actie in Antwerpen begon met de terugwedstrijd tussen Argentinië en de Verenigde Staten, waarin de Zuidamerikaanse ploeg een verpletterende 4-0 overwinning boekte. In de

Lees meer »