Hockey Pro League Antwerpen: Dag 5

Woensdag 29 mei opende het tweede blok van de Pro League in Antwerpen, met nieuwe tegenstanders voor de Belgen. De Red Panthers staan de komende dagen twee maal tegenover China en Australië, terwijl de Red Lions het zullen opnemen tegen Spanje en Australië. De dag begon met de wedstrijden van Argentinië, met een 0-3 overwinning voor de vrouwen tegen China en een 2-3 overwinning voor de mannen tegen Spanje.

Opnieuw solide prestatie van de Red Panthers, deze keer tegen Australië

Na een perfect eerste blok tegen India en de Verenigde Staten (12 op 12), kwamen de Red Panthers in dit tweede deel met nog meer vastberadenheid het veld op. Dat zou nodig zijn, want deze keer stond Australië tegenvover hen, de nummer drie van de wereld.

Na amper en paar tientallen seconden spelen, verloren de Australiërs al hun recht op de videoscheidsrechter. De Belgen behaalden zo al een eerste voordeel. Maar het waren de Australiërs die de Red Panthers verrasten met een tegenaanval en als eerste scoorden (0-1). In het tweede kwart gebruikten de Belgen hun recht op de video wel op efficiënte wijze en behaalden een eerste PC. De sleep van Ballenghien werd foutief gestopt, waardoor de Belgen een strafbal kregen, op sobere wijze omgezet door Stéphanie Vanden Borre (1-1). Het team van Raoul Ehren bleef tot het einde van de eerste helft domineren, maar kwamen niet meer tot scoren.

Geen van beide teams was bereid om in te binden in het derde kwart. En ondanks een licht overwicht van de Belgen in het vierde kwart (waaronder twee PC’s), kon geen van beide ploegen nog het verschil maken. Met minder dan drie minuten te gaan dacht Australië het verschil te hebben gemaakt dankzij een doelpunt van Peris. Maar een Belgische PC op minder dan 30 seconden van het einde werd nog schitterend omgezet door de Belgische aanvoerster Alix Gerniers (2-2). De Belgen verworven zo het recht om via shoot-outs een extra punt te pakken.

Pas in de ‘sudden death’ fase namen de Red Panthers de overhand. Dat hadden ze vooral te danken aan hun keepster Aisling D’Hooghe, die met vier reddingen in de eerste vijf shoot-outs beslissend bleek. Charlotte Englebert scoorde de zesde en beslissende shoot-out en stelde het extra punt veilig.

De terugwedstrijd wordt gespeeld op zondag 2 juni, maar voor het zover is spelen de Belgen eerst nog twee wedstrijden tegen China, op donderdag en zaterdag.

Red Lions tonen dat ze het nog kunnen!

Net als de Panthers stonden de Red Lions vanavond tegenover Australië, dat tweede staat op de wereldranglijst. De spelers van Michel van den Heuvel moesten reageren na hu beteuterde optreden van vorige week.

Vanaf het begin legden de Belgen een hoog tempo en snelheid van uitvoering aan de dag. Na zeven minuten spelen werd een eerste doelpunt van Alex Hendrickx helaas afgekeurd door de videoscheidsrechter. Maar amper een minuut later maakte Felix Denayer er toch 1-0 van dankzij een rebound. De Belgen versierden nog een aantal duidelijke kansen voor het doel van Charter, maar het waren de Australiërs die een paar minuten later gelijk maakten via Sharp, na een schitterende tegenaanval van de Kookaburras (1-1). Aan het begin van het tweede kwart profiteerden de Red Lions van een gele kaart van Australië om een niuwe PC af te dwingen. De ‘sleep’ van Hendrickx werd foutief gestopt door de line-stop en de Antwerpenaar nam het recht in eigen hand door de resulterende strafbal zelf om te zetten (2-1). Kort voor rust breidden de Red Lions hun voorsprong nog uit dankzij een knappe teamactie: Antoine Kina vond Nelson Onana, wiens backhandschot door de doelman in de lucht werd verwerkt. De goed geplaatste Felix Denayer, smashte de bal vervolgens in het net om de ruststand op 3-1 te brengen.

Na de pauze gingen de Lions door op hetzelfde elan. Nelson Onana vergrootte de score nog na een fraaie deflectie (4-1). Aan de andere kant had Vincent Vanasch twee meesterlijke reddingen in petto, op PC’s voor Australië. De Aussies probeerden de kloof te dichten, maar het mocht niet baten. De Lions toonden zich nog een aantal keer gevaarlijk in de  Australische cirkel. Met nog 15 minuten te gaan, bleven de Belgen aanvallend voor de dag komen. Thibeau Stockbroekx maakte nog een laatste doelpunt met een prachtig backhand cross-shot, waardoor de eindstand 5-1 werd.

Een welverdiende overwinning voor de Lions, die het team en het publiek goed deed! Eén ding was duidelijk: deze Lions brulden weer!