Hockey is kunst(gras)

Hockey, een snel en dynamisch spel, een uitdaging voor de spelers, en een spannend schouwspel voor de supporters. De hockeysport kent een rijke geschiedenis en legde een grote weg af tot het spel dat we vandaag kennen. Mede door een snelle evolutie in de jaren ’70 dankzij de introductie van kunstgras.

Geschiedenis

Hockey wordt al duizenden jaren gespeeld, maar niet onder de hedendaagse vorm. Heel wat varianten zijn de revue gepasseerd (gebruik van paarden, spelen van bal in de lucht, afwezigheid van doelen, etc.), maar het is eigenlijk pas na de middeleeuwen dat hockey zich is gaan ontwikkelen tot de hedendaagse variant.

Zowel de vroegere als de huidige varianten hebben 1 ding met elkaar gemeen: de stick. Het bewijs hiervan ligt in het museum van Athene in de vorm van een marmeren reliëf uit 500 v. Chr., waarop duidelijk twee hockeyspelers te herkennen zijn.

Kunstgras

Vandaag wordt hockey bijna uitsluitend op kunstgrasvelden gespeeld, meer bepaald op kunstgras watervelden. Recreatieve velden zijn meestal zand-ingestrooide velden.

Hockey werd, tot aan de introductie van kunstgras begin de jaren ’70, op natuurgras gespeeld. De introductie van kunstgras had een beduidend positief effect op het hockeyspel. Het werd dynamischer en aantrekkelijker voor de toeschouwers. Tegen de jaren ’80 werd, met zand-ingevuld, kunstgras de algemene norm.

Dankzij de opkomst van de watervelden tijdens de jaren ’90 ervaarde de hockeysport een nieuwe evolutie. De waterlaag zorgt voor een extreem snelle balrol. Hierdoor konden speeltechnieken worden ontwikkeld die hockey naar een hoger niveau hebben getild met tegelijkertijd een verbetering in de veiligheid voor de spelers.

Bij Domo® Sports Grass rolde het allereerste kunstgras hockeyveld in 1990 van de band. In 2017 hebben we een kunstgrasveld ontwikkeld dat tot 70% minder water nodig heeft.

Eerste Olympische spelen

Kunstgras hockeyvelden werden bij de Olympische spelen voor het eerst gebruikt op de zomerspelen van Montreal in 1976. De hockeysport zelf stond sinds 1908, de derde editie van de Olympische spelen, op het programma. De eerste kwalificatie van de Belgische mannenploeg was in 1920. Het eerste hockeyprogramma voor vrouwen werd pas veel later in 1980 geïntroduceerd met een eerste Belgische kwalificatie in 2012.

Vandaag, in 2021, heeft het Belgische hockey een talentvolle mannen- en vrouwenploeg. De Red Lions zullen België dit jaar vertegenwoordigen op de uitgestelde editie van Tokio2020. Domo® Sports Grass draagt zijn steentje bij door het ontwikkelen en aanbieden van kunstgrassystemen die spelers kunnen ondersteunen in het ontplooien van hun talent en speelkwaliteiten.

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!

Selecteer uw Categorie