Historisch! België is Europees kampioen

<a href=”https://www.facebook.com/pg/BELRedLions/photos/?tab=album&amp;album_id=10157326471593796″ target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”><em><strong>&gt;&gt;&gt;Bekijk alle foto’s</strong></em></a>

De Belgische mannen waren al wereldkampioen. Ze hebben nu ook de Europese titel veroverd, en dit voor de eerste keer in hun geschiedenis! In de finale van de Belfius EuroHockey Championships in Antwerpen, hebben de Red Lions Spanje afgedroogd met een 5-0 score, dankzij doelpunten van Dohmen, van Aubel, Boon (pc), Stockbroekx en Hendrickx (pc). En bovenop deze continentale titel, hebben de mannen van Shane McLeod nu ook al hun een ticket voor de Olympische Spelen van Tokyo in de wacht gesleept, waar ze zullen trachten de gouden plak te veroveren. Maar dat is voor later. Nu is het eerst tijd om te feesten.

Deze Europese titel is dik verdiend voor de bende van Arthur Van Doren. Oordeel zelf: 22 gescoorde doelpunten, voor slechts twee tegendoelpunten, en dan nog in dezelfde wedstrijd! Uitgezonderd tegen Duitsland in de halve finale, hadden de Lions steeds de controle. En in de finale hebben ze hier geen uitzondering op gemaakt, Spanje kon enkel de schijn hoog houden in het eerste kwart, dankzij twee strafcorners. Dit eerste kwart was voor de Belgen al heel intens en rijk aan kansen. Een blitz acceleratie van Wegnez voor Dohmen (10e) en van Aubel die de bal op een presenteerblaadje kreeg van Boccard (15e) en het stond al 2-0. En bij de start van het tweede kwart sneed Boon de Spanjaarden helemaal de benen af, toen hij op strafcorner een pegel hoog in doel ramde (18e). En het festival hield ook na de pauze aan, dankzij een krachtig backhand schot van Stockbroekx, dit alles in een onbeschrijfelijke sfeer. De wedstrijd was al gespeeld.

Maar er moest nog 30 minuten gespeeld worden. Het zouden 30 lastige minuten worden voor de Spanjaarden, de Red Lions speelden het kalmpjes uit. Dit was ideaal voor de fans, die van het moment konden genieten zonder opgevreten te worden door de stress. Ze zagen nog een driedubbele redding van Vanasch (35<sup>e</sup>) en een geniale dribble van Briels, die de PC goal van Hendrickx inleidde (39<sup>e</sup>).

Voor de eerste keer in haar geschiedenis, werd België tot Europees kampioen gekroond, en dit, zes maanden na de wereldtitel. We moeten teruggaan naar 2003 om met Duitsland de vorige winnaar van de ‘double’ te vinden. Aan Spaanse kant zou er dus nog wat moeten gewacht worden, om een derde titel binnen te halen. Il faut remonter à 2003 avec l’Allemagne pour retrouver trace d’un pareil doublé. Côté espagnol, une troisième Coupe d’Europe devra donc attendre.

Noteer ook dat tijdens de rust van deze demonstratie, ex Red Lions kapitein Jérôme Truyens in de EHF Hall of Fame werd ingehuldigd. Bravo aan deze Belgische hockeylegende!

En om het rijtje Belgische prijzen volledig te maken, kregen vier Red Lions ook nog eens individuele prijzen: Victor Wegnez werd verkozen tot Beste Speler van het Toernooi, Vincent Vanasch tot Beste Keeper en Tom Boon en Alexander Hendrickx deelden de titel van topscorer met de Spanjaard Pau Quemada en de Nederlander Mirco Pruijser.

België – Spanje 5-0

Doelpunten: 10e Dohmen 1-0, 16e van Aubel 2-0, 18e Boon op pc 3-0, 27e Stockbroekx 4-0, 39e Hendrickx op pc

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!

Selecteer uw Categorie