Finale World Cup 2023 – Duitsland zegeviert in de shoot-outs!

Ze hadden het van tevoren aangekondigd, ze waren gekomen voor niets minder dan een tweede opeenvolgende wereldtitel, na die van 2018 waar ze Nederland versloegen in hetzelfde stadion. De laatste fase van dit ambitieuze WK-doel van de Red Lions vond deze zondag plaats. Het Kalinga Stadium in Bhubaneswar ontving er België en Duitsland voor de grote finale van het toernooi.

Zo twijfelend de start van de halve finale tegen Nederland was geweest voor België, zo goed begonnen de Red Lions in deze finale. Ze begonnen dominant in elk deel van het spel, met verzorgde controles en passes en snel collectief spel. Na 10 minuten opende Florent van Aubel de score met een prachtige controle en volley (0-1). Precies een minuut later verdubbelde België de score dankzij Tanguy Cosyns die een voorzet van Kina aan de tweede paal binnen werkte en zo de Lions op 0-2 zette. Ook in het tweede kwart bleven de Belgen de debatten domineren. Uit de eerste Belgische strafcorner ging de fase via Cosyns en Boccard nipt naast. Helemaal aan het einde van de eerste helft, op de derde Duitse PC, devieerde Gougnard ietwat ongelukkig de bal in de stick van Wellen, die Vanasch van dichtbij ‘fusilleerde’ (1-2).

Net na de pauze kon Dockier een prachtige voorzet van Wegnez met een duik net niet in doel werken. Toch kregen de Duitsers vertrouwen en begonnen te dreigen. In de 39e minuut was een geweldige Vincent Vanasch nodig om een schot van Rühr van dichtbij te stoppen. Maar het was slechts uitstel van executie, want op een daarop volgende Duitse corner klopte Gonzalo Peillat de Belgische doelman dan toch met een krachtige ‘sleep’ (2-2). Het waren nu de Honamas die het spel naar zich toe trokken. Aan het begin van het vierde kwart mikte Mats Grambusch, helemaal vrij aan de linkerkant van de cirkel, een backhandschot door de benen van Vanasch. Voor het eerst in de wedstrijd stond Duitsland voor (3-2). De Lions trokken opnieuw ten aanval op zoek naar de gelijkmaker, maar hun spel was te ‘scrappy’ en stereotiep om de goed controlerende Duitsers echt zorgen te baren… tot de 59ste minuut, toen Tom Boon op PC de Belgen opnieuw langszij bracht.  De 3-3 gelijke stand bleef ongewijzigd tot het einde van de reguliere speeltijd. Na een spannende wedstrijd zou de finale van het WK opnieuw op shoot-outs worden beslist.

Flo Van Aubel faalde niet in deze hachelijke oefening, maar Arthur De Sloover en Victor Wegnez zagen hun actie gecounterd door een uitstekende Duitse doelman. Tanguy Cosyns en Antoine Kina zetten beiden hun shoot-outs om, terwijl Vincent Vanasch van zijn kant erin slaagde om Miltkau en Grambusch in de fout te duwen. Het stond weer gelijk na de vijf eerste shoot-outs. In de ‘sudden death’ serie scoorden Wellen, van Aubel en Prinz opnieuw. Helaas werd de poging van Cosysns afgestopt door de keeper, waardoor Duitsland dit WK uiteindelijk won.

Helaas konden de Red Lions geen tweede WK op rij winnen. Maar deze zilveren medaille is toch een geweldige prestatie die zeker niet gebanaliseerd mag worden! De volgende afspraak van de Red Lions met hun publiek is voorzien in juni en juli in Antwerpen voor de Pro League, alvorens in augustus aan te treden op het EK in Mönchengladbach.