FIH Pro League – twee nederlagen tegen Nederland

Zaterdag 8 juni was Derby der Lage Landen dag in Antwerpen. Om 13u30 waren de Red Lions aan zet tegen Nederland. Onze Noorderburen waren uit op revanche voor de verloren WK finale van eind vorig jaar.

In het eerste kwart domineerden de Belgen aanvankelijk, met een paar mooie penetraties en technische hoogstandjes die het publiek verblijdden. Maar ook de Nederlanders kwamen een paar keer gevaarlijk opzetten.

Het tweede kwart, in de gietende regen, zag meer aanvallend geweld van de Lions. Alleen de doelpunten bleven uit. In de 27e minuut kregen de Belgen een eerste penalty corner, die er niet in ging. De Belgen vroegen echter een video call aan, om een tweede corner te krijgen, maar deze werd hen geweigerd, waardoor ze voor de rest van de wedstrijd hun recht op video referral verloren. Op het einde van dit kwart kreeg Max Plennevaux nog een reuze kans op 1-0, maar z’n backhand schot werd goed gestopt door de Nederlandse doelman. Bij de rust stond het dus nog 0-0.

Na de pauze namen de Nederlanders meer het spel in handen. En in de 38e minuut kwamen ze zelfs op voorsprong, toen Bjorn Kellerman de bal onhoudbaar in de pin mikte, na een perfect uitgevoerde tegenaanval (0-1).

In het laatste kwart drukte Nederland door. Na snel samenspel van Oranje, kon Vincent Vanasch eerst nog de bal mooi pareren, maar Kellerman scoorde z’n tweede van de namiddag op de rebound.

De Red Lions hadden moeite om de nodige vechtlust aan de dag te leggen. Ze versierden wel nog een aantal kansen, maar de afwerking was steeds een tikkeltje te naïef voor de Nederlandse verdediging.

Helemaal op het einde besloot Shane McLeod om Vincent Vanasch eraf te halen, ten voordele van een extra veldspeler. Dit had echter als direct gevolg dat Nederland er nog twee extra in legde. Eerst via Bob de Voogd en een vierde via Jeroen Hertzberger. Een zware 0-4 eindscore voor de Red Lions.

Maar vandaag ging de overwinning naar het team dat het meeste wou winnen. Hopelijk herpakken de Red Lions zich morgen, in de terugmatch in Den Bosch !

Een paar minuten later was het de beurt aan de Red – United Girl Power – Panthers om het veld op het Wilrijkse Plein te betreden. Op het programma, niks minder dan een wedstrijd tegen de nummer 1 van de wereld.

De wedstrijd begon goed, met onze Panthers die het gevecht niet schuwden en secuur verdedigden in hun eigen cirkel.

De Nederlandse dames kregen hun eerste strafcorner na 20 minuten, die door Lauren Stam hard voorbij Aisling D’Hooghe gekegeld werd. Het stond 0-1. Nochtans lieten de Belgen het kopje niet hangen en probeerden ze opnieuw naar voor te trekken. Maar het waren de Nederlandse dames die nog een aantal kansen bij elkaar speelden voor rust, zonder echter de score te kunnen vergroten, dankzij stevig verdedigend spel van de Belgen.

Na de pauze hadden de Red Panthers niks van hun agressiviteit ingeboet, maar het fysieke en technische overwicht van Oranje liet zich voelen. De Nederlanders veroverden verschillende penalty corners in het derde kwart, maar gelukkig voor België brachten deze niks op. In de 41e minuut kon Ginella Zerbo uiteindelijk de score voor haar team verdubbelen, met een mooi backhand schot (0-2).

Vier minuten later kregen de Belgische dames, na tussenkomst van de videoscheidsrechter, een eerst strafcorner. Maar deze werd door de Nederlandse doelvrouw goed weggewerkt.
Nog een paar minuten later kon Emilie Sinia de aansluitingstreffer scoren na een mooie sprint op links. Het stond 1-2, met nog een paar minuten te gaan.

Maar het lukte de Belgen niet meer, om op gelijke hoogte te komen. Het waren echter de wereldkampioenen die nog een paar keer op doelvrouw Aisling D’Hooghe botsten. De score evolueerde echter niet meer. Het bleef 1-2.

Morgen volgt voor beide Belgische teams de terugmatch in ‘s Hertogenbosch (Nederland) :