FIH Pro League – Panthers en Lions verliezen opnieuw van Nederland

Photo by PHDPH

In een uitverkocht stadion van HC Den Bosch (4000 plaatsen) werd vandaag de 2e helft van het Derby der Lage Landen weekend afgewerkt. Eerst stond de dameswedstrijd op het programma: een heel jong en redelijk onervaren Belgisch team (13e op de wereldranglijst, stonden vandaag opnieuw tegenover de nummer 1 van de wereld. Bondscoach Niels Thijssen had ervoor gekozen om Elena Sotgiu en Elodie Picard afwisselend (om het kwart) in doel te posten. En naast een aantal ‘routiniers’, stonden vandaag ook een aantal heel jonge talenten op de mat: Lucie Breyne, Alexia ’t Serstevens, Ambre Ballenghien.

Gisteren in Antwerpen verloren de Red Panthers met een knappe 1-2, zelfs al vertaalde deze score niet echt het overwicht van de wereldkampioenen. De Nederlandse coach had na afloop haar team flink onder de voeten gegeven. Nederland stond dan ook met het mes tussen de tanden op het veld in Den Bosch. Maar dat schrikte de Belgische dames niet echt af. Vanaf het begin ging Oranje vol in de aanval, maar de Belgische verdediging stond pal. Verschoor, Matla en Zerbo kregen elk een paar reuze kansen, maar steeds stonden daar wel Vandermeiren, Fobe, Duquesne of Sotgiu/Picard op tijd tussen. Op het einde van de eerste helft stond het dan ook nog steeds 0-0.

In het derde kwart stond opnieuw Elena Sotgiu tussen de palen voor België. De Antwerpse had al een paar mooie reddingen in petto gehad, maar in de 35e minuut, haalde ze op prachtige wijze een strafbal van Caia van Maasakker uit haar doel. Klasse! In de44e minuut was het dan wel prijs voor Oranje. Frederique Matla verstuurde een lage kanonskogel op de corner voor Nederland, die door een Belgische verdedigster lichtjes van koers werd veranderd. Sotgiu kon er niet meer aan, het stond 1-0.

Tot het einde van het 4e kwart bleven de Nederlanders komen, maar bleven de Panthers stand houden. Bij een mooie ‘steal’ van Anouk Raes, belandde de bal zelfs bij Ambre Ballenghien die goed opgesteld stond aan de kop van de cirkel. Haar schot miste spijtig genoeg kracht om de Nederlandse doelvrouw in de problemen te brengen. In de laatste seconden van de wedstrijd kreeg Nederland nog een laatste PC. En van Maasakker kreeg het tweede doelpunt er nog net op tijd in … opnieuw na een ongelukkige deflectie van een Belgische verdedigster.

Mooie defensieve prestatie van de Belgen, die, toegegeven, tegenover een team stond met een maatje groter!

De tweede wedstrijd van de namiddag zag de mannen van Nederland en België tegenover elkaar voor de tweede keer van het w-e. Gisteren in Antwerpen, hadden de Red Lions nog met 0-4 verloren voor eigen publiek. Vandaag moest eerherstel volgen.

Vanaf de eerste seconde namen de Red Lions het spel in handen. Met snelle balcirculatie en accurate passing toonden de Belgen zich onmiddellijk gevaarlijk. Een eerste mooie actie van Tom Boon vond eerst nog geen aanvaller in de cirkel die kon afmaken. Maar in de 9e minuut was het weer Tom Boon die weergaloos een paar Nederlandse verdedigers in de wind zette, om daarna Sebastien Dockier te vinden in de cirkel, die de bal al duikend voorbij de keeper devieerde (0-1).

In de 18e minuut kregen de Lions een eerste penalty corner. De sleeppush van Tom Boon werd met een wereldsave van Pirmin Blaak onschadelijk gemaakt. De Brusselse speler was bij alle gevaarlijke acties betrokken. In de 24e minuut was hij ook zelf aan de afwerking, met een enig mooie deviatie achter het steunbeen. België stond 0-2 voor. Maar amper 1 minuut later scoorde Mirco Pruijser de aansluitingstreffer, op een snel uitgevoerde counter. En in de laatste minuut van het tweede kwart, op de eerste PC voor Nederland, zette Jip Janssen de bordjes weer gelijk met een keiharde lage push. Aan de rust stond het 2-2.

Net uit de kleedkamers teruggekomen, versierden de Nederlanders een nieuwe strafcorner. Mink van der Weerden mikte laag links de 3e voor Nederland binnen (3-2). De Belgen gingen niet bij de pakken zitten, maar een schot van Sebastien Dockier ging over en keeper van der Ven (ingekomen voor Blaak) redde knap op een sleeppush van Loïck Luypaert. Aan de andere kant vertrok Hertzberger voor een prachtige slalom in de Belgische cirkel en zette met een keihard backhand schot de tellers op 4-2. De Belgen bleven maar penalty corners versieren, maar geen enkele trof raak. In de 42e minuut maakte opnieuw Tom Boon een doelpunt op aangeven van Denayer, maar dit werd om onbegrijpelijke reden ‘overruled’ door de videoscheidsrechter.

België had nog een 4e kwart om langszij te komen. Dat begon goed, want in de 46e minuut maakte Tom Boon (wie anders!?) de aansluitingstreffer na een prachtige tip-in (4-3). De Red Lions bleven hard duwen en kregen nog een zestal strafcorners. Maar geen enkele ervan ging binnen (!). Uiteindelijk strandden de Belgen op 4-3 en een tweede nederlaag in zoveel dagen.

Maar wat een wedstrijd! Wat een reclame voor de hockeysport! Hopelijk volgt er voor de Belgen een revanchemogelijkheid in de Grand Final van de Pro League binnen 3 weken in Amstelveen!

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!