FIH Pro League – Winst voor de Lions, maar nederlaag voor de Panthers tegen Nieuw-Zeeland

Duidelijke overwinning voor de Red Lions

Het stadion op het zonnige Wilrijkse Plein was deze zondag opnieuw het theater van een FIH Pro League speeldag. De Red Tribe, de supportersclub van de Belgische nationale teams, was talrijk afgezakt naar Antwerpen, om er het beste van zichzelf te geven bij het aanmoedigen van de Red Lions en de Red Panthers tegen Nieuw-Zeeland.

Eerst was het de beurt aan de Lions, met als opdracht om een mooi vervolg te breien aan hun schitterende wedstrijd in en tegen Duitsland van vorige woensdag (0-8). Eén punt was voor hen trouwens genoeg om een plaats in de Grand Final van eind juni veilig te stellen.

Na 7 minuten over en weer spelen, vonden de Red Lions het tijd om een eerste keer serieus door te drukken met een prachtige collectieve actie uit het boekje. Antoine Kina, die alsmaar blijft groeien op het Belgische middenveld, vond Maxime Plennevaux, die met Nicolas De Kerpel een 1-2 opzette net buiten de Nieuw-Zeelandse cirkel. In plaats van zelf te schieten, gaf Plennevaux onbaatzuchtig de bal door aan Sebastien Dockier, wiens prachtige deviatie de 1-0 op het bord toverde. Iedereen dacht de Belgen vertrokken voor een gemakkelijke namiddag, maar de Nieuw-Zeelanders lieten zich niet zomaar doen. In het tweede kwart waren het uiteindelijk zelfs de Kiwi’s die het gevaarlijkst waren toen, na een foutje in de Belgische verdediging, Jennes plots alleen tegenover Vincent Vanasch stond. Gelukkig was ‘the Wall’ er kort bij en dwingde hij de Nieuw-Zeelandse aanvaller tot een slecht schot. Ook de Belgen kregen nog een aantal kansen, maar aan het einde van de eerste helft stond het nog steeds 1-0 voor België.

De tweede helft bracht meer van hetzelfde, met aanvallen aan beide kanten, maar die niks opleverden. Tot Maxime Plennevaux in de 43e minuut besloot om alleen op wandel te gaan in de Nieuw-Zeelandse defensie en met een ‘scud’ de score verdubbelde: 2-0.
In het vierde en laatste kwart bleven de Belgen controleren en scoorden ze nog 2 extra doelpunten. Kapitein Thomas Briels scoorde eerst de 3-0 met een keihard schot van op de rand van de cirkel, alvorens er nog een tweede aan toe te voegen, toen hij een voorzet van Cédric Charlier mooi binnen devieerde. Nadien veranderde de score niet meer.

4-0, missie volbracht, zonder echt te forcveren. Nu alle ogen gericht op volgende wedstrijd van komende woensdag tegen Australië.

Teleurstellende 0-3 nederlaag voor onze Red Panthers

Klokslag 16u30 was het aan de Red Panthers om de arena te betreden. Deze wedstrijd tegen de Nieuw-Zeelandse Blacksticks was van groot belang in het kader van het gevecht voor de 5e plaats in deze Pro League, belangrijk voor het wereldklassement.

Na een eerste kwart waar er weinig te noteren viel, ging het overwicht in het tweede kwart toch meer en meer naar de Belgen, met twee penalty corners en een aantal cirkelpenetraties, die alsmaar gevaarlijker werden. Spijtig genoeg brachten deze acties nog niks op. Score aan de rust: 0-0.

Na de pauze waren het opnieuw de Belgische dames die het initiatief namen. Maar in de 36e minuut, bij de eerste strafcorner voor Nieuw-Zeeland, stopte Tiphaine Duquesne de bal op de doellijn met de voet: strafbal Nieuw-Zeeland. Merry liet er geen gras over groeien en scoorde het eerste doelpunt voor haar team (0-1). In dezelfde minuut dwongen de Belgen ook een penalty corner af, maar ondanks verschillende poginge op doel, wou de bal er maar niet in. Acht minuten later waren het zelfs de Kiwi’s die de score verdubbelden, dankzij opnieuw Merry, die een warrige fase voor het Belgische doel afsloot met haar tweede doelpunt van de namiddag. Een serieuze mentale tik voor de Red Panthers, terwijl de Nieuw-Zeelanders vleugels kregen en de speelhelft van de Belgen bezetten. Ondanks een prachtige solo van de jonge Ambre Ballenghien, wiens voorzet slecht werd afgewerkt door de Belgische aanval, vergrootten de Blacksticks nog hun voorsprong, dankzij – wie anders – Merry, die haar derde van de wedstrijd scoorde. De wedstrijd eindigde op een voor de Red Panthers teleurstellende 0-3 eindstand.

Onze Red Panthers doen hier een slechte zaak mee, want hun 5e plaats komt hierdoor onder druk te staan. Het wordt nu kwestie om zich te herpakken en woensdag tegen Australië een topwedstrijd te spelen.

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!