FIH Pro League – België twee maal tegen Duitsland in Antwerpen

Vandaag vond de tweede speeldag plaats van de FIH Pro League op het Wilrijkse Plein in Antwerpen. Onze beide nationale teams stonden tegenover Duitsland, met de Red Lions eerst aan zet.

Onder een stralende zon en met 31°C op de thermometer, beloofde de wedstrijd een zware opdracht te worden voor beide teams. In de eerste helft was er dan ook weinig om op te tekenen, behalve twee teams die in de verzengende hitte wat moeite hadden om ritme te steken in hun spel. In de 8e minuut kregen de Duitsers een eerste PC. En met Tom Grambusch op het veld weet je dan dat er gevaar dreigt. De Duitser deed zijn status van topsleper alle eer aan en scoorde het eerste doelpunt voor zijn team (0-1).

In het tweede kwart toonden de Belgen zich een pak ondernemender. In de 21e minuut recupereerde John-John Dohmen de bal centraal, vond Briels die verlengde naar Tanguy Cosyns. De Brusselaar scoorde met een mooie duik de gelijkmaker (1-1). Eén minuut voor rust was het aan Tom Boon om een splijtende actie op te zetten. Hij snoepte de bal mooi af van een Duitse middenvelder, liep de ganse rechterflank af en probeerde de bal voor doel te brengen. De Duitse doelman counterde de bal, maar op de rebound kon Simon Gougnard onhoudbaar aanleggen vanaf de kop van de cirkel. De Red Lions stonden verdiend 2-1 voor. Maar helemaal op het einde kregen de Duitsers nog 4 PC’s achter elkaar. Op de vierde was het opnieuw de onvermijdbare Tom Grambusch die de bordjes in evenwicht kon brengen, mat een keiharde sleeppush. De score aan de rust was 2-2.

Na de pauze waren het de Duitsers die sterker uit de kleedkamers kwamen. Daarnaast stond doelman Aly uitstekend te keepen, met een paar prachtige reddingen oa. op strafcorners voor de Belgen. In de 42e minuut kwam Fuchs sterk opzetten op links, vond Wellen helemaal alleen aan het strokepunt, die Vanasch geen enkele kans liet (2-3). Drie minuten later kon Marko Miltkau, de nieuwe aanwinst van Gantoise volgend seizoen, zelfs nog een vierde scoren. Serieuze opdoffer voor de Red Lions.

Maar de Belgen bleven er keihard in geloven en kwamen op karakter nog mooi langszij. Eerst scoorde Tanguy Cosyns z’n tweede van de wedstrijd, op een mooie deviatiepass van De Kerpel (3-4). Daarna was het aan Alexander Hendrickx, die vandaag z’n 100e officiële interland speelde voor België, om op PC de bal keihard in het dak van het doel te rammen. De wedstrijd eindigde dus op een 4-4 gelijkspel. Al bij al een mooie prestatie van de Red Lions, die veel mentale veerkracht toonden in het laatste kwart.

Er volgde zoals gebruikelijk bij een gelijkspel in deze FIH Pro League, nog een shoot-out sessie. Hier toonden de Duitsers zich iets sterker: het werd 3-4. Het bonuspunt ging dus naar Duitsland.

Door de shoot-out sessie van de heren, startte de wedstrijd van de Red Panthers met wat vertraging. Ook voor de Belgische dames wachtte een serieuze taak vandaag, tegen de nummer 5 van de wereld. Maar onze dames hadden vorige donderdag tegen Groot-Brittannië een mooie prestatie geleverd, dus alle hoop was terecht.

Nochtans begon het niet ideaal voor de Panthers, want na amper drie minuten stond het al 0-1, na een schitterend doelpunt van Stapenhorst (0-1). En eigenlijk zouden ze de ganse wedstrijd lang de wet van de sterkste moeten ondergaan. In de 10e minuut vertrok opnieuw Stapenhorst alleen op links, voor een staaltje top 3D hockey. Helemaal op haar eentje liep ze bal op de stick de cirkel in en eindigde met een knap tweede doelpunt. Na 10 minuten stond het al 0-2.

Nadien volgde een hele periode zonder doelpunt, waar de Belgen probeerden op te bouwen, maar steeds werden afgestopt door secuur verdedigende Duitsers. In de 40e minuut kwam daar opnieuw verandering in, toen Rote op een Duitse PC de bal onhoudbaar voorbij keepster D’Hooghe sleepte (0-3).

In het laatste kwart kwamen de Belgen toch wat meer opzetten, met als grootste wapenfeit, een prachtige deviatie van Louise Versavel op de paal. Het mocht niet zijn voor de Belgen, die vandaag in Duitsland hun meerdere moesten erkennen. Helemaal op het einde scoorden de Duitse dames zelfs nog een 4e. Eindscore 0-4.

Volgende opdracht voor beide nationale teams: volgende zaterdag, Derby der Lage Landen. De Red Lions spelen tegen hun Nederlandse collega’s om 13u30, de Panthers om 15u30. Niet te missen!

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!