EuroHockey Junior Championships in Gent – dag 4

Deze woensdag was van cruciaal belang voor de twee Belgische teams die deelnemen aan het EK U21 in Gent. Zowel de Young Red Panthers als de Young Red Lions speelden hun derde groepswedstrijd, met zicht op een plaats in de halve finales van het toernooi. De mannen stonden ’s namiddags tegenover Schotland, de vrouwen moesten het direct daarna opnemen tegen Spanje. Een groot aantal zwart-geel-rode fans waren naar de prachtige faciliteiten van Gantoise om de Belgische teams naar de overwinning te stuwen.

Young Red Lions vermorzelen Schotland en gaan naar halve finale

De jonge Lions moesten verplicht Schotland verslaan met het hoogst mogelijke doelsaldo, wilden ze een kans maken om Engeland voor te blijven, dat het moest opnemen tegen pouleleider Spanje.

De Belgen wilden winnen, dat was er aan te zien vanaf de eerste seconde van de wedstrijd. Ze hadden amper twee minuten nodig om de leiding te nemen dankzij Thomas Crols (1-0). Vier minuten later verdubbelde Guillaume Hellin de score voor de Belgen, terwijl Crols vlak voor de kleine pauze de 3-0 op het bord zette.

In het tweede kwart scoorde Guillaume Hellin er nog twee, waarvan één op PC (5-0). Daarna werd het spel een stuk chaotischer en herviel de ploeg in de fouten van de openingswedstrijd, met te individueel spel en een mindere concentratie. De Schotten waren echter niet in staat hiervan te profiteren. In de 53e minuut maakte Louis Depelsenaire er zelfs nog 6-0 van na een geweldige persoonlijke actie. De eindscore was 6-0.

Deze ruime overwinning in combinatie met het verlies van Engeland tegen Spanje (4-2) garandeert de Belgen een plaats in de halve finales en een kwalificatie voor het volgende WK dat eind 2023 in Kuala Lumpur wordt gespeeld. Goed gedaan, Young Red Lions!

De Belgische halve finale wordt aanstaande vrijdag om 16.45 uur gespeeld. Veel tickets zijn al op voorhand verkocht. Dus als u uw plaats wilt reserveren, wacht dan niet te lang, want de capaciteit van het stadion is beperkt!

Halve finale voor de Young Red Panthers dankzij winst tegen Spanje

Voor de jonge Panters was een gelijkspel tegen Spanje voldoende om een plaats in de top 2 van hun groep veilig te stellen. En afhankelijk van het aantal doelpunten dat Nederland tegen Wales zou maken, hadden ze zelfs zicht op de eerste plaats van de poule.

De inzet van de wedstrijd zorgde voor extra druk op beide teams en dat was er aan te merken bij het begin van de wedstrijd. Veel balverlies en individuele fouten aan beide kanten zorgden voor een chaotisch begin van de wedstrijd. Op basis van het balbezit namen de Young Panthers snel het overwicht op hun tegenstanders, echter zonder echt gevaarlijk te zijn. Hun press was heel efficiënt waardoor ze een groot aantal ballen konden recupereren. Het was bij de omschakeling dat het daarna fout liep. De PCs gingen er niet in en de laatste laatste pass ontbrak steeds.

Het duidelijke Belgische overwicht bleef helaas steriel… tot twee minuten voor tijd. De Spaanse coach had zijn doelvrouw sinds amper één minuut van het veld gehaald ten voordele van een extra veldspeelster, of Astrid Bonami zette zich goed door op rechts en trakteerde zichzelf op een leeg doel en het winnende doelpunt.

Dankzij deze welverdiende overwinning eindigt België als eerste in groep A. Zij kwalificeren zich hierdoor niet alleen voor het volgende WK, maar stoten ook door naar de halve finales waar ze Engeland, de tweede van groep B, zullen bekampen. Deze halve finale wordt vrijdag om 12:15 uur gespeeld.

Er zijn nog een aantal kaarten beschikbaar voor de wedstrijden van vrijdag, maar haast je want het aantal is beperkt!