EK Indoor – Indoor Panthers zakken strijdend opnieuw naar Europacup B

DAG 3

Na een zeer degelijke poulefase en een 3-1 overwinning zaterdagmiddag tegen Zwitserland stonden de Indoor Red Panthers op het EK in Minsk zondagochtend voor de wedstrijd van alles of niets tegen Oostenrijk. België moést winnen om in de Europese topreeks te blijven, maar na veertig intense minuten was het Oostenrijk dat mocht juichen: 1-3.

BEL-AUT 1-3

Van bij de start van de wedstrijd namen de meisjes van bondscoach Maxi Garreta het heft in handen en dat resulteerde reeds na twee minuten voor een Belgisch openingsdoelpunt. Laurine Delforge ging alleen op de Oostenrijkse keeper af, tikte de bal slim naar Vanessa Blockmans, die de bal eenvoudig tegen de netten prikte: 1-0. Even later zorgde Caroline Wagemans bijna voor een tweede doelpunt, maar ook Oostenrijk kwam naarmate de klok tikte beter in de wedstrijd. Net voor de pauze, in de negentiende minuut, scoorde Oostenrijk uit strafcorner de gelijkmaker (1-1).

In een gespannen tweede helft kon de wedstrijd voortdurend beide kanten op. In minuut 25 kregen de Panthers dé kans om opnieuw op voorsprong te komen. Onze indoorvrouwen kregen een stroke, maar Marie Ronquetti plaatste de bal naast de paal. Een domper voor België dat Oostenrijk in het laatste kwart uiteindelijk afstand zag nemen (1-3).

Conclusie: de Indoor Panthers bewezen in Minsk dat ze kunnen meespelen met de betere Europese landen, maar een gebrek aan efficiëntie en ervaring met matchen op het hoogste niveau stuurde hen jammer genoeg terug naar de Europese B-divisie.

DAG 2

De Indoor Red Panthers hebben op het EK in Minsk zondagochtend nog alles in eigen handen om het behoud in de A-reeks te verzekeren. Na een zeer degelijk laatste pouleduel tegen Duitsland, veroverden de Belgische meisjes de drie broodnodige punten tegen Zwitserland. Zondagochtend winnen tegen Oostenrijk en de Panthers spelen in 2022 ook bij de Europese elite.

BEL-GER 3-7

In een wedstrijd waarin niets meer te winnen of te verliezen viel begon de tweede dag op het EK indoor in Minsk uitstekend voor de Red Panthers. Tegen Duitsland, het beste team ter wereld, namen de troepen van bondscoach Garreta een uitstekende start en na veertien minuten stond zelfs een 3-1 voorsprong op het scorebord. Vanessa Blockmans opende de score na vier minuten en vervolgens waren er ook nog mooie strafcornerdoelpunten via Celine Closset en Marie Ronquetti. Aan het slot van de eerste helft kwamen de Duitse meisjes – met twee doelpunten in de negentiende minuut – alsnog op gelijke hoogte. In de tweede helft kreeg Morgane Spaey haar kans in doel en het was pas in minuut 27 dat Duitsland voor het eerst op voorsprong kwam (3-4). De wereldkampioen drukte vervolgens in het laatste kwart door (3-7), terwijl de Panthers wellicht reeds met hun gedachten bij de belangrijke match later op de dag tegen Zwitserland zaten. Samen met Oekraïne, Oostenrijk en Zwitserland kwam België immers in degradatiepoule C terecht.

BEL-SUI 3-1

De Belgen hadden vervolgens tijd genoeg om het belangrijke duel in poule C tegen Zwitserland later op de dag voor te bereiden. En de wedstrijd kon niet beter beginnen voor de Indoor Red Panthers. Een knappe goal van Marie Ronquetti zorgde reeds na twee minuten voor Belgische vreugdetaferelen. De verlossing kwam in de 28ste minuut toen Laurine Delforge vanuit een scherpe hoek de Zwitserse keeper verraste: 2-0 en de Panthers op weg naar de zege. Die overwinning werd vijf minuten voor het eindsignaal helemaal een zekerheid toen Ronquetti raak trof. Op dat moment speelde Zwitserland zonder keeper. Pas in de voorlaatste minuut lukte Zwitserland de eerredder: 3-1

Zondagochtend wordt het dus alles of niets voor onze hockeydames in Wit-Rusland. Winnen van Oostenrijk – dat hetzelfde doelsaldo heeft, maar wel een doelpunt meer scoorde – is een must om in de Europese A-reeks te blijven. De sterke prestaties in de voorbije wedstrijden moet de Panthers het vertrouwen geven om in die missie te slagen.

Dag 1

De eerste dag op het EK indoorhockey in Minsk leverde voor de Indoor Red Panthers niet het verhoopte puntengewin op. Onze meisjes leverden eerst knap weerwerk tegen Oekraïne (3-4), maar waren vervolgens niet efficiënt genoeg om tegen Tsjechië (1-4) iets te sprokkelen. Zaterdag en zondag wordt het knokken om het behoud in de Europese A-reeks te verzekeren.

UKR-BEL 4-3

De Indoor Red Panthers openden het EK in Minsk met een duel tegen Oekraïne, nummer vier op de wereldranglijst. Het was in de slotminuut van het eerste kwart dat Caroline Wagemans in het Palace of Sports het openingsdoelpunt van het EK maakte. Morgane Vouche recupereerde de bal in de Oekraïense verdediging en na een voorzet van Marie Ronquetti kon Wagemans eenvoudig binnentikken. Jammer genoeg konden de troepen van bondscoach Maxi Garreta niet lang van die voorsprong genieten. In de eerste minuut van het tweede kwart rondde Oekraïne een strafcorner af (1-1) en vier minuten later kwamen de Oekraïense meisjes op voorsprong: 1-2 bij de pauze, maar de Indoor Panthers, die via Vanessa Blockmans en France de Mot mooie kansen kregen, bewezen in die eerste twintig minuten wel dat ze met de Europese indoortop kunnen wedijveren.

Na de rust kwamen de Belgische vrouwen in de 24ste minuut op gelijke hoogte. Na een mooie individuele actie van Charlotte Vander Gracht, kwam de bal via Laurine Delforge – zij keek in dit duel haar Antwerp-clubgenote Yana Vorushylo in de ogen – bij Blockmans: 2-2.

Twee Oekraïense doelpunten in het laatste kwart bleken echter fataal voor de Indoor Red Panthers. De aansluitingstreffer op strafcorner via Celine Closset, tien seconden voor het eindsignaal, kwam te laat (3-4). Met een goede prestatie – later op de dag bewezen de Oekraïense speelsters dat ze aan de indoortop staan door slechts met 3-4 van Duitsland te verliezen – konden de nationale hockeyvrouwen zich opladen voor het duel tegen Tsjechië.

BEL-CZE 1-4

In die wedstrijd tegen Tsjechië moest België reeds na zes minuten een doelpunt slikken. De Indoor Panthers bleven niet bij de pakken zitten, versierden kansen, maar geraakten niet voorbij de Tsjechische goalie. In de 25 ste minuut verdubbelde Tsjechië de score en ondanks overwicht van de Panthers sloegen de Tsjechische dames in het laatste kwart – op een moment dat België zonder doelvrouw Elodie Picard speelde – nog twee keer toe: 0-4. In de laatste minuut zorgde Marie Ronquetti op stafcorner voor de eerredder (1-4).

De Panthers kunnen zich nu helemaal concentreren op de degradatiepoule waarin ze sowieso met nul op drie – het resultaat tegen Tsjechië (of Oekraïne) wordt meegenomen – starten. Zaterdagochtend kunnen de Belgen ritme opdoen in de laatste poulematch tegen het oppermachtige Duitsland om vervolgens later op de dag te moéten knallen tegen zo goed als zeker Zwitserland. Die wedstrijd winnen en het afsluitende duel van de Panthers zondag zal beslissen over een verlengd verblijf in de Europese A-reeks.

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!