EK Hockey: Red Panthers in de halve finales!

Het was ‘vrouwendag’ vandaag op het EK in Mönchengladbach, met een 100% vrouwelijke affiche. Op het programma van de Red Panthers stond Spanje, de nummer 7 op de wereldranglijst en lang het ‘zwarte beest’ van de Belgen. Winst of een gelijkspel zou voor de Belgische dames de deur van de halve finale volledig open zetten.

De Panthers namen vanaf de start de koe bij de horens en zetten vanaf seconde één enorm veel druk naar voren. Dat loonde , want na minder dan 3 minuten spelen stond het al 1-0 voor de Belgen. Stephanie Vanden Borre sleepte op de eerste Belgische penalty corner de bal onhoudbaar tegen de plank. Eén minuut later gebeurde bijna exact hetzelfde, maar deze keer belandde de bal van de Gentse tegen de paal. Na de ‘sturm und drang’ van de eerste tien minuten sloop echter geleidelijk aan wat verslapping en concentratieverlies in de Belgische ploeg. Dit resulteerde in onsamenhangender spel en teveel verloren ballen. Nochtans stond aan de andere kant een zwak spelend Spanje. Aan de rust stond het nog steeds 1-0.

De speech van Raoul Ehren in de rust moet effect gehad hebben want na amper twee minuten in de tweede helft stond het 2-0 voor België. Charlotte Englebert intercepteerde de bal bij de 23 meterlijn van Spanje, zette een één-twee op met Delphine Mariën en ramde haar backhand shot meedogenloos voorbij de Spaanse keepster. De Panthers waren terug een pak meer gefocust en onmiddellijk zag je dat ze de bovenhand haalden. Nochtans was er een attente Elena Sotgiu nodig om een zeldzaam foutje van Brasseur weer recht te zetten.

Bij de start van het vierde kwart stuurde Puvrez op rechts een lange lob richting Michelle Struijk. De controle in volle sprint van de Antwerpse was pure wereldklasse! De bal belandde bij Gerniers die via het centrum Justine Rasir bediende voor de 3-0. De Belgische dames stonden zonder te forceren stevig aan de leiding, wat met nog twee zware wedstrijden te gaan, een goede zaak was. Met iets minder dan vier minuten op de klok kreeg Lotte Englebert de bal met een prachtige lob aangespeeld in de Spaanse cirkel. De Naamse nam aan, dribbelde de keepster en gleed de bal binnen voor de 4-0. En nog was hun honger niet gestild. In de laatste minuut sleepte Vanden Borre haar tweede binnen op PC. Eindscore 5-0.

Opdracht tot nu toe volbracht voor de Red Panthers. Donderdag (20:00) staan ze in de halve finale tegen gastland Duitsland. Dit wordt de belangrijkste wedstrijd van het toernooi voor deze jonge groep!