EHC2021 – Red Panthers winnen knappe bronzen medaille!

Vier jaar geleden was de EK finale nog een beetje en toevalstreffer voor de Red Panthers. Maar de wedstrijd om brons vandaag in Amstelveen hadden de Belgische dames volledig aan zichzelf en aan hun spelniveau over het ganse toernooi te danken. Een Europese bronzen plak halen tegen Spanje zou dan ook een hele prestatie zijn voor dit verjongde Belgische team.

Vanaf de eerste minuten waren het de Red Panthers die het leeuwendeel van het spel opeisten. Maar in het eerste kwart resulteerde dit speloverwicht nog niet in concrete kansen, buiten twee penalty corners, één in het begin en één op het einde van dit kwart.

Dit veranderde in het tweede spelkwart, want na zes minuten kreeg eerst Ballenghien een enorme kans die van de lijn werd geplukt. Een paar seconden later ging Brabara Nelen alleen op wandel in de cirkel, dribbelde er meerdere Spaanse verdedigers alvorens enig mooi de bal over de keepster te lobben. België stond 1-0 voor. De Spanjaarden kwamen wel geleidelijk beter in de wedstrijd, maar buiten een PC, die knap gestopt werd door Elodie Picard, viel er weinig op te tekenen qua kansen. De Panthers gingen rusten met een 1-0 voorsprong.

Na de pauze waren beide ploegen meer aan elkaar gewaagd. Maar het spel speelde zich hoofdzakelijk op het middenveld af, zonder echte kansen. Na tien minuten veroverde België een nieuwe PC, maar deze leverde niks op. Twee minuten later vertrok Gerniers op een stilstaande fase aan de rand van de Spaanse cirkel. Haar harde voorzet werd in doel getipt door Abi Raye (2-0). Twee daarop volgende corners leverden niks op voor Spanje.

Het was pas in het vierde kwart dat de wedstrijd echt openbrak. Na één minuut stond het 2-1 dankzij een doelpunt van Lucia Jimenez. Een minuut later werd Ambre Ballenghien goed aangespeeld door Raye en ramde ze er een derde in voor de Belgen (3-1). Nog iets later was het Englebert die een mooie schietkans kreeg, maar haar bal werd vakkundig afgeblokt door de Spaanse verdediging. Een PC en een reuzekans voor Raye brachten geen verandering meer in de score voor de Belgen. De Spaanse dames kregen helemaal op het einde nog drie corners. Maar mede dankzij een schitterende save van Picard op de derde, wijzigde de score niet meer.

De Red Panthers winnen dus een heel mooie bronzen medaille op dit EK hockey. Afgelopen weken hebben onze dames grote stappen gezet en een basis opgebouwd waarop in de komende jaren zal kunnen gebouwd worden.  De Panthers gaan mooie jaren tegemoet!