EHC2021 – Red Panthers tonen wat ze waard zijn tegen machtig Nederland

Een halve finale op het EK hockey, veel van de jonge Red Panthers hadden hier enkel van gedroomd. maar vandaag werd dit werkelijkheid. De Belgische dames stonden deze namiddag in het Wagener Stadion in Amstelveen tegenover ’s werelds nummer één Nederland. De opgave was niet de minste, maar met hun WK kwalificatie al op zak – de beoogde doelstelling – konden de dames van Raoul Ehren deze partij stressvrij aanvatten.

De wedstrijd begon moeilijk voor de Belgen, met hoge druk van de Hollandse dames. Na vijf minuten spelen kon de thuisploeg een eerste keer scoren dankzij een mooie slalom van Verschoor in de Belgische cirkel en een voorzet die door Frederique Matla in doel werd gedevieerd (1-0). De Belgen hadden het moeilijk met de aanvallen van Oranje en kwamen zelf maar amper aan spelen toe.

En na één minuut in het tweede kwart verdubbelden de Nederlanders hun voorsprong dankzij een mooi schot van Felice Albers (2-0). Maar toch kwamen de Panthers beetje bij beetje beter in de wedstrijd. De opbouw van achterin gebeurde nauwkeuriger en in de achtste minuut volgde zowaar een eerste schot tussen de palen van Vandermeiren. Maar dit was niet genoeg om de doelvrouw te verontrusten. De beterschap in het spel van de Red Panthers bleef echter aanhouden, wat meer individuele foutjes uitlokte bij de Oranjedames. Aan de rust stonden deze 2-0 voor.

De tweede helft bracht meer goed spel van de Panthers en ook een eerste penalty corner na twee minuten. Deze werd echter onschadelijk gemaakt door de Hollandse defensie. Maar vijf minuten later was het wel prijs voor België: een slag op een Belgische stick leverde een stafbal op. Stephanie Vanden Borre, de beste Belgische speelster sinds het begin van het toernooi, zette deze feilloos om (2-1). En de Belgen gingen verder op hun elan. Englebert slalomde om een paar Nederlandse verdedigsters en zette strak voor op een inglijdende Ballenghien, die millimeters tekort kwam.

De Belgen waren ondertussen uitgegroeid tot de evenknie van het grote Nederland en hadden nog 15 minuten om te proberen stunten. Spijtig genoeg forceerde Nederland snel een nieuwe corner en toonde Caia van Maasakker dat ze één van de beste vrouwelijke cornerspecialisten ter wereld is. Haar sleep vloog onhoudbaar in de winkelhaak (3-1). De kopjes gingen bij de jonge Belgen echter niet hangen, ze bleven combineren en aanvallen. Maar de Nederlandse dames zetten het spel goed vast en beletten dat de Belgen dichterbij zouden komen.

De eindscore bleef op 3-1 hangen voor Nederland. Maar de Red Panthers hadden wel hun visitekaartje afgegeven, getuigde ook de ‘standing ovation’ die ze van het Nederlandse publiek ontvingen na afloop. Dit team lijkt echt klaar om hogerop te mikken! Een mooie bronzen medaille tegen Spanje zondag zou hier het dik verdiende bewijs van zijn. Come on Panthers!