EHC2021 – Red Lions winnen met 4-2 van Spanje

Vandaag in Amstelveen was de eerste etappe van een bloedhete zomer voor de Red Lions. En wat een vreugde: het Europees Kampioenschap wordt gespeeld MET publiek! Ongeveer 2000 mensen zaten op de tribunes, die normaal plaats kan bieden aan zo’n 9000 mensen. Het geluid van het applaus was hartverwarmend voor elke sportfanaat … laat staan voor de teams op het veld!

Voor hun eerste groepswedstrijd stonden de Belgen tegenover de Spanje n in een remake van de EK finale van 2019 in Antwerpen.

De wedstrijd liep al snel van stapel, met een eerste PC voor de Belgen al na zes minuten. De sleep van Luypaert werd goed gecounterd door de Spaanse verdediging en in de daaropvolgende tegenaanval opende Basterra de score dankzij een mooie tip-in. Spanje stond met 0-1 voor. De Belgen lieten zich niet imponeren en twee minuten later maakte Hendrickx gelijk op de derde Belgische PC (1-1). De wedstrijd was vrij evenwichtig, het ritme lag aanvankelijk niet hoog genoeg om de Lions de overhand te laten nemen.

In de tweede helft probeerden de Belgen de intensiteit van de wedstrijd op te voeren, wat bijna onmiddellijk leek te renderen, maar de tip-in van Dockier vond de verkeerde kant van de paal. Ondanks de verhoogde druk en zes strafcorners, konden de Belgen echter niet scoren, het bleef 1-1 tot de rust.

De tweede helft was nog maar twee minuten ver of Tom Boon verdubbelde de score voor België. De sleep van Luypaert op PC werd aanvankelijk goed geblokt door de Iberische doelman, maar de Leopold-spits was goed gevolgd en schoof de bal met de backhand in doel (2-1). Enkele minuten later, bij de eerste corner voor Spanje, toonde Vincent Vanasch tweemaal kort op elkaar zijn klasse, onverbiddelijk zijn bijnaam “the Wall” alle eer aandoend. De Belgen bleven de Spaanse cirkel belegeren en in de laatste minuut van het derde kwart boorde Cédric Charlier zich een weg door de Spaanse verdediging en vuurde een raket af zoals alleen hij dat kan: 3-1.

De Red Lions hadden het spel goed in handen en bleven de Spaanse verdediging onder druk zetten. En bij de zoveelste corner voor de Belgen was het ditmaal Tom Boon die toonde dat zijn sleep nog steeds even onvoorspelbaar en krachtig was. Met een onhoudbare bal in de rechterbenedenhoek scoorde hij zijn tweede van de dag en zette België op 4-1. De Spanjaarden gaven echter niet op en forceerden een strafbal voor een duw van Denayer in de Belgische cirkel. Xavi Lleonart zette Vanasch op het verkeerde been en verdubbelde de score voor zijn ploeg: 4-2. De Belgen hielden echter de controle tot het einde en de score wijzigde niet meer tot het einde van de wedstrijd.

Ook al waren het waarschijnlijk nog niet de Red Lions van de grote dagen, toch hebben onze landgenoten ons een solide en volwassen prestatie geboden, die ons mooie dingen kan laten verhopen voor de toekomst. Morgen nemen ze het op tegen Engeland (19.45 uur), alvorens de groepsfase af te sluiten tegen Rusland op dinsdag (12.30 uur).