EHC2021 – Red Lions spelen Rusland aan flarden en gaan naar halve finales!

Derde en laatste poulewedstrijd van het EK voor de Red Lions, met op het programma Rusland. Na de tegenvallende partij en het verlies van zondag tegen Engeland, was het vandaag belangrijk om de twijfels weg te werken en nieuw vertrouwen te tanken tegen de Russen door snel en veel te scoren.

Nu, er is snel scoren en heel snel scoren … na amper 33 seconden en zeven baltoetsen stond het al 1-0 dankzij Florent van Aubel. En na een bal van Boon op de paal was het bij de eerste Belgische PC opnieuw prijs, via Alexander Hendrickx (2-0). Twee minuten later devieerde Nico De Kerpel een backhand pass van van Aubel prachtig in doel, voor de 3-0. En twee minuten voor het einde van het eerste kwart sleepte Hendrickx de 4-0 tegen de plank. De save met de handschoen van Loïc Van Doren in de laatste seconden mocht er zeker ook wel zijn. Een welgevuld eerste kwart!

In de tweede periode was er minder fraais te beleven, hoofdzakelijk door wat meer individueel geprutst vooraan, wat een paar gevaarlijke Russische tegenaanvallen inleidde. Gelukkig stond Loïc Van Doren heel attent te keepen aan Belgische kant. Naar het einde van het tweede kwart kwam er dan toch nog eentje bij voor België. Antoine Kina werkte keihard af na een mooie actie: 5-0. In de laatste minuut van de eerste helft kregen de Russen een eerste PC en die ging er dan ook direct in dankzij een harde sleep van Nadyrshin (5-1). Maar niet getreurd, in de seconden erna ging Gougnard op wandel in de Russische cirkel en vuurde een backhand pegel af op doel, nog net aangeraakt door van Aubel, voor zijn tweede van de dag. België ging rusten met een 6-1 voorsprong.

Bij de start van de tweede helft gaven de Belgen opnieuw teveel met teveel ruimte aan de Russen om aan te vallen en dat resulteerde in twee PC’s voor Rusland. Loïc Van Doren had opnieuw een top sticksave in huis, om de Russen het scoren te beletten. In de 11e minuut van het derde kwart was het de beurt aan Tom Boon om zich te tonen. Eerst mikte hij nog tegen de paal van een open doel, na een schitterende loopactie van Kina. Maar op de volgende PC sleepte hij er de 7-1 droog in. Helemaal op het einde van het derde kwart lag er wat slap verdedigingswerk van de Belgen toch weer aan de basis van het tweede Russische doelpunt, gescoord door Kuraev (7-2).

In de laatste 15 minuten van de wedstrijd versierden de Red Lions nog een paar heel grote kansen die spijtig genoeg werden gemist. Hendrickx slaagde er wel in om zijn derde van de wedstrijd te scoren en België op 8-2 te zetten … uiteraard op PC. De 9-2 kwam er nog na een prachtig samenspel tussen Kina en Briels. De Belgische kapitein pikte ook nog zijn goaltje mee. Dat was ook de laatste scorewijziging van de wedstrijd.

De Red Lions deden wat ze moesten doen vandaag: winnen met een groot doelpuntenverschil. Ze plaatsen zich zo voor de halve finales, maar ook voor het volgende WK dat begin 2023 in India zal plaatsvinden.

Wat de tegenstander voor de halve finale betreft, moeten we wachten tot vanavond om te weten of België in groep A eerste of tweede wordt en wie van Nederland en Duitsland eerste en tweede wordt in groep B…