DOMO Sports Grass – Meer ecologische watervelden

Water wordt voor vele doeleinden gebruikt, hoofdzakelijk als drank en in ons voedsel. Maar ook voor andere zaken in huis: douchen, kleren wassen, besproeien van de tuin, poetsen,… 

Maar water wordt stilaan een kostbaar goed. Grondwaterbronnen en meren raken stilaan leeg, er stroomt minder water door onze rivieren en de watervoorziening naar landbouwers en de industrie komt onder vuur te staan. Het probleem is dat het waterverbruik veel groter is dan de beschikbare hoeveelheid water.

Er zijn al tal van waterbesparende acties op poten gezet. In vele moderne huizen zijn regenputten geplaatst die zijn aangesloten op toiletten en wasmachines. We gebruiken regenwater om onze woningen te poetsen, de tuin te bewateren, auto’s te wassen, etc. om zo het overtollige gebruik van stadswater te vermijden.

Ook bij hockey is het gebruik van water onmisbaar. Op hoog niveau wordt hockey voornamelijk gespeeld op zogenaamde watervelden. Deze velden zorgen voor een snellere balrol, wat het speltempo en dus het amusementsgehalte verhoogt. Het verbetert ook het technische aspect van hockey en maakt het spel aangenamer op een veiliger speeloppervlak.

Een waterveld vereist min. 2L water per vierkante meter om goed te kunnen spelen. Het gemiddelde waterverbruik per week (training en wedstrijden) loopt al gauw op tot 46L/m2. Voor een hockeyveld met een grootte van 5800m2 kunnen we dus een waterbereik 266.800 liter per week bereiken. Gezien de wereldwijde dreigende waterschaarste is dit natuurlijk een punt van kritiek. Het vinden van innovatieve oplossingen zonder verlies van speleigenschappen zijn daarom noodzakelijk.

Een alternatief is om hockeyvelden volledig of gedeeltelijk met zand in te vullen. Dit type oppervlak wordt vooral gebruikt in landen waar er problemen zijn met waterbeschikbaarheid. Hoewel deze velden een goed alternatief zijn om waterverbruik tegen te gaan, wordt er nog steeds voorkeur gegeven aan watervelden. Simpelweg omdat de sportieve prestaties op watervelden nog altijd veel hoger liggen dan bij zandgevulde velden.

De meest innovatieve oplossing op dit moment is een constructie met ASBF “Aqua Saving Bulk Filament” vezels. De vezels van dit veld hebben een capillaire werking die het water opnemen en het lang zullen vasthouden. Zo kunnen we tot 60-70% water besparen. Niet alleen is dit een veel milieuvriendelijker systeem maar ook economisch biedt dit voor vele verenigingen een grote jaarlijkse besparing. Op dit moment is Domo® Sports Grass de enige aanbieder met een patent op dit systeem.

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!

Selecteer uw Categorie