De kalenders van het Eredivisie kampioenschap 2019-2020 zijn gekend!

De kalender van de MEN Hockey League en de BELFIUS Women Hockey League voor het seizoen 2019-2020 liggen vast en zullen heel binnenkort beschikbaar zijn op de mobiele App Hockey Belgium.

Het Eredivisie kampioenschap 2019-2020 is sterk geïnspireerd op het hervormde kampioenschap 2018-2019:  een systeem met 2 poules, gevolgd door een Play-off met kwart finales, halve finales en finales.

Volgende korte video legt op didactische wijze uit hoe de poules gevormd werden en hoe het kampioenschap 2019-2020 zal verlopen.

Deze programmatie voor het seizoen 2019-2020 werd gerealiseerd door de Cel Competitie van de KBHB, in nauwe samenwerking met de Vzw Top Hockey League. De THL is een vereniging die de clubs uit Eredivisie en de 2 dalers naar D1 vertegenwoordigt. Dit laat toe om als één stem met de KBHB te overleggen om onze sport te blijven verbeteren en promoten.

Benoit Coppieters, verantwoordelijke van de Cel Competitie van de KBHB Benoît en Fabrice Rogge, voorzitter van de THL, geven uitleg over de belangrijke punten aangaande de kalender van het kampioenschap 2019-2020.

 

Waarom een systeem van poules met Play-off?
In dit pre Olympisch jaar, was een systeem van 2 poules en een Play-off fase die start met kwartfinales noodzakelijk om een evenwicht te vinden tussen het Eredivisie kampioenschap en de wedstrijden van onze Red Panthers en Red Lions.

Een regulier kampioenschap in lijn, met heen- en terugwedstrijden voor 12 clubs en met halve finales en finales was niet realistisch, gelet op het gecombineerde aantal wedstrijden voor onze internationals. En aangezien de THL een kampioenschap met 12 clubs wenst te behouden, waren we genoodzaakt om een formule te vinden die toelaat om voor de clubs een attractief kampioenschap te hebben, die anderzijds de nationale ploegen ook toelaat om verder te evolueren op het hoogste niveau.

Deze formule biedt een spannend seizoenseinde, door de 4 eerste teams uit elke poule tegen elkaar te laten strijden in een eindfase. Uit een grondige studie met de verschillende stakeholders (federatie, THL, spelers, coaches, geschreven en beeldende media), bleek dat de kwartfinales een nog nooit geziene publieke aandacht hadden gecreëerd voor zowel clubs als media. Daarnaast was de formule van de Play-downs ook heel succesvol, dankzij het behoud van belangrijke wedstrijden met inzet tot het einde van het kampioenschap.


Nieuw: Kwartfinales in “best of three” formule
Dit jaar zullen de kwartfinales niet meer gespeeld worden in een heen- en terugwedstrijd, met shoot outs bij gelijke stand.  Er wordt na de heen- en terugmatch, een mogelijke derde wedstrijd geïntroduceerd.

De winnaar van deze kwartfinales zal doorstoten naar de halve finales.  Voor de halve finales en finales blijft het systeem zoals in seizoen 2018-2019, met één heen- en één terugwedstrijd.

Het feit om voor de kwartfinales naar een “best of three” formule te gaan, is een sportieve keuze. Het zal bijdragen aan de geloofwaardigheid van het format, door de clubs die in de poulefase een mooi parkoers hebben afgelegd, te belonen. De clubs die hoog in de ranking van de poules geëindigd zijn, zullen 2 van de mogelijk 3 kwartfinalewedstrijden thuis spelen. Daarenboven zal een mindere match in de kwartfinales minder beslissend zijn dan vorig seizoen.

 

Kalender seizoen 2019 -2020, belangrijke info
Bij de Heren worden de wedstrijden Beerschot-Racing en Herakles-Waterloo Ducks van 6 oktober 2019, vervroegd naar donderdagavond 27 september. Dit laat onze clubs toe om de KO16 van de EHL te spelen, die in Barcelona zal plaatsvinden van 4 tot 8 oktober 2019.

Bij de Dames zal de wedstrijd Waterloo Ducks-Dragons van 23 februari 2020 ook naar voor geschoven worden. Door deze op donderdag 27 september 2019 te spelen, krijgen de dames van Waterloo Ducks een weekje rust, na het EK indoor dat plaatsvindt in Minsk van 24 tot 26 januari 2020.

De data voor de play-offs zijn de volgende:

  • kwartfinales: 18 & 19 april + 26 april voor de eventuele 3e beslissende wedstrijd
  • halve finales: 1 & 3 mei
  • finales: 9 & 10 mei


De Super Sundays
Om het aantal toeschouwers en de sfeer in de tribunes te doen toenemen, had de THL de wens geopperd om te streven naar een maximaal aantal ‘Super Sundays’, waar de Dames en Heren wedstrijden gekoppeld zijn (Dames om 12u en Heren 15u).

We verheugen ons over het feit dat de Cel Competitie van de KBHB hier, na intensief werk, uitstekend is in geslaagd. Het koppelen van Dames en Heren ploegen in Eredivisie is immers verre van éénvoudig in een systeem met twee poules.

Dit betekent dat de fans en het grote publiek heel vaak de mogelijkheid zullen hebben om de Dames en Heren ploeg van één club vlak na elkaar te zien spelen op dezelfde plaats.

Hieronder vindt u het Excel bestand van de volledige en gedetailleerde kalender van de Eredivisie kampioenschappen Dames en Heren:

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!

Selecteer uw Categorie