Belgian Red Giants naar de Special Olympics World Games Berlijn 2023

De Special Olympics World Games zijn ‘s werelds grootste inclusief sportevent. Duizenden atleten met een mentale beperking  komen van over de hele wereld om het in 26 sporten tegen elkaar op te nemen. Van 17 tot 25 juni 2023 zullen deze Special Olympics World Games plaatsvinden in Berlijn, Duitsland.

De Belgische Hockey Federatie is heel trots te kunnen aankondigen dat onze Red Giants er ook bij zullen zijn, om België en onze hockeysport waardig en met veel enthousiasme te vertegenwoordigen.

Hockey op het programma van Special Olympics krijgen: geen sinecure!

Al jaar en dag stond enkel floorballl op het programma van de Special Olympics. Maar onder leiding van drijvende kracht Cindy Vanduffel van de Vlaamse Hockey Liga werden in 2016 de eerste gesprekken aangeknoopt met Special Olympics Belgium, om hockey op het nationale programma te krijgen

Cindy herinnert zich: “Vanaf 2016 gingen we een intensieve samenwerking aan met Special Olympics België. Hierdoor kregen we de mogelijkheid om een aantal keren als demosport aanwezig te zijn op de Special Olympics Nationale Spelen: in 2017 in Lommel en in 2018 in Doornik en Moeskroen. Door corona werd alles een beetje on hold gezet nadien. Maar in 2021 kregen we het goede nieuws: hockey zou in 2022 opgenomen worden in een pilootproject in Louvain-la-Neuve. En in 2023 was het dan eindelijk zo ver: onze eerste officiële deelname aan de Special Olympics Nationale Spelen. Wat een feest was dat!”

Het opnemen van hockey in het nationale programma opende nadien deuren om ook internationaal deel te nemen. “Ik ben zo trots dat we met de Belgian Red Giants voor de allereerste keer in de geschiedenis deel uit mogen maken van Team Belgium op de Wereld Spelen in Berlijn! Het harde werk heeft dus meer dan geloond! De volgende uitdaging is nu om de hockeysport ook internationaal volwaardig op het programma te krijgen. Dit jaar is het nog een demosport, maar onze ultieme droom is om vanaf 2027 deel uit te maken van het programma. Berlijn, here we come!”,  voegt Cindy Vanduffel toe.

Red Giants van 12 tot 26 juni naar Duitsland

Tien spelers en drie omkaderende stafleden (zie hieronder) maken deel uit van de Red Giants die op 12 juni naar Duitsland vertrekken. Van 12 tot 14 juni staat er een voorbereidingsstage in Keulen op het programma. Hier zal getraind worden, maar zal er ook tijd gemaakt worden voor wat toeristische uitstapjes die het teamgevoel zullen smeden.

Op 15 vertrekt Team Belgium dan naar de Special Olympics World Games in Berlijn, waar op 17 juni de openingsceremonie deze Wereld Spelen zal lanceren. Het hockeytoernooi zal van 18 tot 24 juni plaatsvinden in het indrukwekkende Olympiapark in Berlijn.

>>> https://www.berlin2023.org/de/sport/hockey

Head Coach Axel Guillemyn is enthousiast: Het wordt zeker een ongelooflijke ervaring, zowel op sportief, emotioneel als op menselijk vlak. Puur op het sportieve niveau kunnen wij moeilijk de tegenstanders inschatten.  Frankrijk, Duitsland, Ierland kennen we wel, maar er zijn ook landen bij die voor ons totaal onbekend zijn, zoals Egypte, Paraguay, Bulgarije. We zijn goed voorbereid. De spelers hebben in één jaar tijd enorm veel vooruitgang geboekt.” Hij spreekt ook hoge ambities uit: “Wij brengen graag een medaille terug mee naar België!  Het zou echt een boost geven aan de Red Giants en aan parahockey in België. En een morele opsteker in de aanloop naar het EK parahockey dat eind augustus plaatsvindt in Mönchengladbach.”

Annick Maryen, mama van één van de spelers: Als ouders kunnen wij alleen maar supertrots en dankbaar zijn voor het prachtige avontuur dat onze kinderen gaan beleven. Dit gaat voor ongelooflijke herinneringen zorgen. Als je ziet hoe gedreven ze zijn en telkens vol passie en plezier gaan hockeyen: ongelooflijk mooi! Het is niet alleen een team op het veld, maar zeker ook ernaast, een groep vrienden waar iedereen straalt en daar doe je het als ouder toch voor…”

Spelerselectie

Gertjan Nelen

Stijn Bervoets

Guillaume Van Dooselaere

Tommy Dean Jacobs

Daniël De Groot

Harrison Ickx

Thomas Gregoire

Katrijn Vermeulen

Paulien Van Goethem

Natalia Van den Bergh

Omkadering

Head Coach: Axel Guillemyn

Coach: Tonia Verschueren

Team Manager: Cindy Vanduffel

Foto

Eerste rij van links naar rechts: Tonia – Katrijn – Paulien – Guillaume

Tweede rij van links naar rechts: Daniël – Cindy – Natalia – Harrison

Bovenste rij van links naar rechts: Stijn – Thomas – Gertjan – Axel

Niet op de foto: Tommy Dean (ziek)

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!

Selecteer uw Categorie