WERELDKAMPIOEN! Red Lions kloppen Nederland in WK-finale!

De Red Lions stapten drie weken geleden met heel veel zelfvertrouwen vanop Brussels Airport het vliegtuig op richting Bhubaneswar. Toen al was het duidelijk dat de ploeg voor één ding naar India vertrok: de Red Lions gingen voor de gouden medaille! Na een ongelooflijk knap parcours in het toernooi te hebben afgelegd, bevonden de Red Lions zich, na een ijzersterke halve finale, verdiend in de finale van het WK tegenover Nederland. Met de verloren EK-finale van vorig jaar in Amstelveen in het achterhoofd, hadden de Red Lions uiteraard nog een eitje te pellen met de Nederlandse hockeyploeg.

Het was 14u30 Belgische tijd wanneer de WK-finale van start ging. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechters Kearns en Grochal.

De Red Lions hockeyden vanaf het begin vastbesloten en uiterst agressief. Na twee minuten spelen, creëerde België al een goede kans dankzij Gougnard die de bal zeer hard hoog richting doel sloeg. Tom Boon stond helemaal vrij aan de tweede paal, maar zijn ’tikje’ vloog niet in het doel van Blaak. Zoals gewoonlijk stonden de Nederlanders gestructureerd te hockeyen met een zeer georganiseerde verdediging. De wedstrijd was in evenwicht gedurende het ganse eerste kwart van de wedstrijd.

In het tweede kwart werd het duidelijk dat beide teams elkaar goed observeerden, maar geleidelijk aan nam de Nederlandse druk wel opmerkelijk toe.

De Nederlanders krijgen in de 29e minuut hun eerste strafcorner, maar Vincent Vanasch, the Wall, was zeer aandachtig en kon de doelpoging gelukkig positief afweren. Spijtig genoeg verloren de Red Lions een paar seconden later hun video referral na een twijfelachtige situatie aan de rand van de cirkel.

De score was nog steeds 0-0 bij de halftime.

Het derde kwart ging zeer gelijk op, maar het ontbrak de Belgen aan precisie om mooie acties uit te voeren. De Nederlanders daarentegen kwamen steeds dichter bij het Belgische doel, maar aan het einde van dit kwart was er nog geen enkele ploeg in staat geweest om de leiding te nemen en een eerste doelpunt te scoren.

De laatste minuten zouden van cruciaal belang zijn om de beslissende shoot-outs te vermijden! De Belgen drukten steeds harder en harder. De spanning werd voelbaar. Jonas de Geus kreeg nog een groene kaart in de 57e minuut. Met nog twee minuten te gaan hebben Gougnard en De Kerpel een geweldige kans voor zichzelf gecreëerd, maar helaas leidde dit tot weinig succes. Ook de Nederlanders begonnen feller te duwen, maar ook langs hun kant kon niemand het beslissende doelpunt verzilveren. Tijd dus voor shoot-outs!

Nederland begon aan de shoot-out reeks en Hertzberger scoorde vrij gemakkelijk de 0-1. Arthur Van Doren kreeg twee pogingen om de bal over de doellijn te krijgen, maar slaagde daar jammer genoeg niet in. Vincent Vanasch kon op grootse wijze de bal aan de rand van de cirkel wegwerken! Ook Denayer zijn poging verliep niet als verwacht en raakte verstrikt door de redding van de Nederlandse doelman Blaak. Jonas De Geus scoorde wel voor Nederland en de voorsprong werd groter, 0-2. Florent van Aubel scoorde de eerste shoot-out voor de Belgen en de Red Lions speelden weer mee. Gelukkig vergat de Nederlander Van Ass zijn shoot-out in doel af te werken. Victor Wegnez, zeer vastberaden, kon de gelijkmaker binnen tikken: 2-2! De vreugde van coach Shane McLeod was voelbaar! Zeker wanneer “The Wall” opnieuw een fantastische redding maakte! De Sloover kon zijn zenuwen onder controle houden en werkte koelbloedig af met als gevolg dat iedereen dacht dat de buit binnen was. Helaas maakte De Sloover bij zijn laatste poging een kleine voetfout en dit werd door Nederland via een video referral aangevraagd. Nederland had gelijk. En het doelpunt werd afgekeurd.

Florent van Aubel begon aan de tweede reeks en scoorde opnieuw. Hetzberger werd door Vanasch naar buiten gedreven en zijn backhandschot vloog hoog boven het doel… De Red Lions zijn voor de eerste keer in de Belgische hockeygeschiedenis wereldkampioen!

Felicitaties aan de ganse ploeg en staf voor deze ongelooflijke prestatie: België is wereldkampioen hockey bij de mannen!!!

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!