PRO LEAGUE IN NEDERLAND – Winst voor Panthers, verlies voor Lions

Red Panthers klaren klus tegen Groot-Brittannië, meer niet

Tweede wedstrijd in twee dagen in de Hockey Pro Hockeyin Nederland, waar de Red Panthers het dinsdagnamiddag laat opnamen tegen Groot-Brittannië. Gisteravond had het team van Raoul Ehren nog veelvraat Nederland verslagen, vandaag was het doel niets minder dan drie extra punten vergaren voor het klassement.

De Belgen begonnen sterk en Ambre Ballenghien had slechts twee minuten nodig om de score te openen met een prachtige backhandschot in volle duik (0-1). De Belgen domineerden, maar op de eerste Britse PC stopte Vanden Borre de bal met de voet op de lijn. De strafbalwerd omgezet door Watson, de stand was weer gelijk (1-1). Maar een paar minuten later was het België dat profiteerde van een PC om weer op voorsprong te komen. Vanessa Blockmans sleepte keihard tussen de benen van de Britse keepster (1-2). Aan het einde van het eerste kwart ging een schot van Marien vol richting winklhaak, maar het werd ternauwernood gered door de keepster. Het tempo in het tweede kwart zakte twee niveaus lager en noch de Belgen noch de Britten konden geen enkele kans meer versieren. Bij rust leidden de Panters met 1-2.

Na de pauze was het Team GB dat de controle over de wedstrijd overnam, maar zonder echt gevaarlijk te zijn. Aan Belgische kant was de intensiteit bijlange niet hetzelfde als gisteren tegen Nederland. Het spel van de Panthers was traag en onnauwkeurig, ze creëerden geen echte kansen meer in het derde kwart. Zelfde verhaal in het laatste kwart en op een haar na konden de Britse dames vier minuten voor het einde gelijkmaken op PC. Gelukkig voor de Belgen stond eerst de paal, daarna twee keer Elodie Picard in de weg van de bal. België stond nog steeds 1- 2 voor en kon dit zo houdn tot het einde. Eindstand: GBR 1-2 BEL.

Drie punten in ‘the pocket’, maar een wedstrijd om snel te vergeten. Behalve voor de verdediging dan, die een volwassen, solide wedstrijd speelde, met een speciale vermelding voor Vanessa Blockmans (MVP) en Elodie Picard in doel.

Nederland te sterk voor de Red Lions

In hun tweede Hockey Pro League wedstrijd in Utrecht kwamen de Red Lions oog in oog te staan met gastland Nederland en de Nederlandse fans. Door velen beschouwd als een serieuze kanshebber voor de gouden medaille op de Olympische Spelen in Parijs, was Nederland een ideale tegenstander voor de Lions in hun voorbereiding op de Olympische Spelen.

De eerste twee kwarten werden licht gedomineerd door de Belgen, die de bal beter rond tikten en het gevaarlijkst voor de dag kwamen. Al moet gezegd worden dat het tempo aan beide kanten niet erg hoog lag. In de 18e minuut pikte Wegnez de bal op in het centrum en passte naar De Kerpel op de linkerflank, die op zijn beurt Onana vond in de cirkel. Deze laatste kaatste de bal in de stick van Tom Boon, die met een verschroeiend schot de 0-1 op het bord zette. Aan het einde van de eerste helft dachten de Belgen hun voorsprong te hebben verdubbeld op PC. Maar de ‘sleep’ van Boon werd gevaarlijk bevonden door de videoscheidsrechter, die het doelpunt afkeurde. Bij rust stonden de Belgen  0-1 voor.

Na de pauze toonde Oranje zich iets ondernemender en gevaarlijker. Maar het doelpunt viel de aan de andere kant, op een nieuwe PC voor de Belgen. Helaas werd het doelpunt opnieuw afgekeurd na een Nederlandse videocall. Dit keer was het de ‘sleep’ van Hendrickx die gevaarlijk was. Een paar minuten later was het Nederland dat gelijkmaakte uit een strafcorner, via de onvermijdelijke Jip Janssen (1-1). Daarna gingen de Oranjemannen erop en erover. Eerst via een pijlsnelle tegenaanval die prachtig werd afgewerkt door Reyenga (2-1). Daarna dankzij een fantastische individuele actie van de Mol, die van op zijn eigen helft drie kwart van het Belgische team voorbij dribbelde en Vanasch versloeg met een schot in de linker benedenhoek. De Lions stonden erbij en keken ernaar. Nederland won de wedstrijd met 3-1.

De Red Lions hebben nu tot donderdag de tijd om zich opnieuw op te laden en het hoofd te rechten tegen Groot-Brittannië. De wedstrijd wordt om 16.30 uur gespeeld in Amstelveen en live uitgezonden op Play Sports en VOO Sport.