PARIJS 2024 – Nederland te sterk voor de Red Panthers

Vandaag stond de vierde groepswedstrijd in het Olympisch toernooi op het programma van de Red Panthers, tegen Nederland. Een hele opgave, want niet alleen is ‘Oranje’ al jaren de onbetwiste nummer één van de wereld, het stadion zat ook nog eens vol met een enorme oranje legion dat vocaal achter het Nederlands team stond.

De wedstrijd kende een vliegende start, waarbij Nederland de Belgische defensie vanaf de start onder zware druk zette. Al na zes minuten had Nederland zijn eerste penalty corner beet. De bal van Jansen werd in eerste instantie mooi van de lijn gered door Blockmans, maar Sanders maakt er op de rebound 0-1 van. Vijf minuten later deden de Belgen net hetzelfde en dachten dat ze de gelijkmaker te hebben gescoord, maar de videoscheidsrechter annuleerde het doelpunt wegens gevaarlijk spel. Helaas voor de Belgen bleek de Nederlandse PC veel effectiever, want Jansen schoot een paar minutn later voor de tweede keer langs Picard (0-2). In het tweede kwart hield de Belgische verdediging, onder leiding van een indrukwekkende Hélène Brasseur, stand ondanks een groot aantal Nederlandse cirkelpenetraties … tot de laatste minuut van de eerste helft. Met drie passes kreeg Nederland de bal tot bij Verschoor, die alleen helemaal alleen mocht aanleggen. Bij rust leidde Nederland met 0-3.

De Red Panthers kwamen na de pauze met verniuwde krachten terug het veld op. Ze leken vastbesloten om zich niet zomaar gewonnen te geven. In de vijfde minuut van het derde kwart speelden de Belgen knap en snel door na een Nederlandse fout aan de rand van hun cirkel. De bal kwam bij Ambre Ballenghien die mooi afwerkte (1-3). Het waren de Panthers die nu het betere speelden en Nederland liet lopen. Helaas wisten ze hun kansen niet te benutten, want Nederland verdedigde goed binnen de eigen 25 meter. In het laatste kwart monopoliseerde Oranje opnieuw de bal, weliswaar zonder echt gevaarlijk te zijn. Helemaal aan het einde van de wedstrijd kregen de Belgen nog een laatste PC, maar die leverde niets op. Eindstand: 1-3.

Dit was een vrij logische gezien het wedstrijdverloop. De Belgen speelden een te ‘softe’ eerste helft, waarin Nederland teveel ruimte kreeg. Ze herpakten zich in de tweede helft op zodanige wijze, dat Oranje en beetje bgon te twijfelen. Dit mot hen vertrouwen geven voor hun laatste groepswedstrijd tegen Duitsland (zaterdag 19.45 uur). In deze wedstrijd staat de tweede plaats in de groep op het spel, wat leidt tot een kwartfinale tegen Spanje of Groot-Brittannië. Om daar te komen, moeten de Red Panthers morgen Duitsland verslaan. Als dat niet lukt, treffen ze Argentinië in de kwartfinale.

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!