PARIJS 2024 – Desillusie voor de Red Panthers, die net naast het podium eindigen

Het Olympische toernooi van de Red Panthers eindigde vrijdagmiddag in een grote teleurstelling. De Belgische hockeysters konden Argentinië niet verslaan in de “kleine finale”. Na een 2-2 gelijkspel in de reglementaire tijd waren het opnieuw de shoot-outs die de Belgische ambities de grond in boorden.

De wedstrijd was nochtans goed begonnen. De Panthers leken vrijer te spelen dan twee dagen eerder tegen China. En dat rendeerde snel, want al na acht minuten konden ze een eerste keer scoren (0-1). Op de eerste penalty corner van België werd de bal van Vanden Borre eerst nog gered door de Argentijnse keeper, waarna de goed gvolgde Emma Puvrez de rebound binnen tikte. Helaas verdween de aanvankelijke dominantie van België geleidelijk beetje bij beetje. De Argentijnen vonden meer en meer hun draai en de Belgen vielen wat terug in het patroon van de vorige wedstrijd, met te veel slechte balcontroles en gemiste passes. Aisling D’Hooghe had een mooie redding in petto op de eerste Argentijnse PC. De volgende drie werden door Argentinië slecht verwerkt. Maar bij de vierde in de 22e minuut, was het wel prijs. Gorzelany sleept de bal hoog in doel, buiten bereik van D’Hooghe (1-1). Vijf minuten later blokte de Belgische doelvrouw de bal mooi met de handschoen op een hoog Argentijns schot. In de daaropvolgende scramble was Albertarrio het snelst bij de bal en maakte er 2-1 van. De reactie van de Red Panthers was vrijwel onmiddellijk, want binnen dezelfde minuut veroverden de Belgen een nieuwe PC. Dit keer probeerde Vanden Borre een fase, door de bal op rechts naar Rasir te passen, die de twee teams weer op gelijke hoogte bracht (2-2). Geen van beide teams slaagde er nadien nog in het winnende doelpunt te scoren, ondanks goede kansen aan beide kanten. Na dit gelijkspel zou de bronzen medaillewedstrijd dus beslecht worden via de loterij van de shoot-outs. In deze discipline toonde Argentinië zich behendiger en vooral mentaal sterker. De Zuid-Amerikaanse dames wonnen de shoot-outs met 3-1 en zullen dus na de finale van vanavond de derde trede van het podium mogen beklimmen.