PARIJS 2024 – Red Lions gekwalificeerd voor de kwartfinales!

Het was vandaag 34°C in Parijs, maar de gevoelstemperatuur op het hockeyveld lag waarschijnlijk nog een pak hoger.  Dit waren de extreme omstandigheden waarin de Red Lions hun derde wedstrijd van het Olympisch toernooi, tegen Australië, moesten spelen. Deze heruitgave van de Olympische finale in Tokio zou de eerste grote test zijn voor de Belgische spelers, na de wedstrijden tegen Ierland en Nieuw-Zeeland die vrij vlotjes werden gewonnen.

De duizenden Belgische fans die naar Parijs waren afgereisd, moesten amper zeven minuten wachten op het eerste doelpunt van hin team. Alexander Hendrickx joeg de bal op de eerste Belgische PC keihard langs de Australische doelman tegen de doelplank (0-1). In de allerlaatste minuut van het eerste kwart dachten de Australiërs dat een Belgische bal buiten rolde, maar de paal van de cornervlag stuurde de bal terug het spel in. De Kerpel had dat als eerste door, recupereerde de bal en legde hem op een Australische voet in de cirkel. Op de daaropvolgende PC was het deze keer Tom Boon die – Hendrikx-gewijs – de doelplank vond (0-2). Twintig seconden later ontsnapten de Belgen ternauwernood aan een eerste doelpunt van hun tegenstander, maar het Australisch schot trof de linkerpaal van het doel van Vanasch. Het spel ging op en neer, met kansen aan beide kanten.  Nadat een Belgisch doelpunt werd geannuleerd door de video, viel aan de andere kant wel een doelpunt. Het schot van Sharp was niet te stoppen (1-2). Met nog minder dan tien seconden te gaan in de eerste helft, verblijdde Tom Boon het publiek met een magisch doelpunt waar alleen hij het geheim van kent: een prachtige rechts-links in 3-D! De Belgen trokken naar de kleedkamer met een voorsprong van twee doelpunten (1-3).

Na de pauze gingen de Lions gewoon verder op hun elan. Op een nieuw PC werd de bal van Hendrickx eerst nog gecounterd, maar Florent van Aubel stond klaar om er op de rebound 1-4 van te maken. En het was nóg niet voorbij. Na een mooie omschakeling van de Belgen kwam de bal in de stick van de oprukkende Kina, die de cirkel instoof en het vijfde doelpunt op het scorebord toverde met een klinisch schot in de linker hoek (1-5). Met minder dan twee minuten te gaan in het derde kwart kwamn de Australiërs op 2-5 dankzij Govers. Maar het werd de avond van Tom Boon, want drie minuten voor affluiten scoorde Brusselaar een ‘beauty sleep’ in ht dak van het doel. Het was zijn derde doelpunt van de avond en al zijn vijfde in dit tornooi.

We vrogen om een referentiematch, de Red Lions schotelden er ons een voor … en wat voor één!

Na deze 9 op 9 hebben de Belgen nog twee laatste groepswedstrijden voor de bog: nu donderdag om 10 uur tegen India en vrijdag om 17.30 uur tegen Argentinië.