Ion Hockey Finals 2024: samenvatting van de eerste ronde

De eerste dag van de Ion Hockey Finals 2024 begon in de stralende zon om 11 uur ’s ochtends met de wedstrijd om de 3e plaats in de Ion Men’s League tussen de teams van Dragons en Leopold. Ondanks het gebrek aan inzet zagen we een wedstrijd vol plotwendingen en doelpunten (9!), die eindigde in een krappe overwinning voor Dragons (5 – 4).

Gaandeweg vulden de Braxgata en Gantoise supporters de tribunes, trots hun respectievelijke kleuren showend. Het enthousiasme van de Gentse fans, met tifo’s en opzwepende gezangen, waren opmerkelijk en zou pas stoppen lang na het laatste fluitsignaal van de mannenfinale.

Belfius Women’s League: Braxgata – Gantoise 1-3

Klokslag 13.30 uur was het de beurt aan de finale van de Belfius Women’s League, waarin regerend kampioen Gantoise het zou opnemen tegen Braxgata. De Gentse fans konden al in het eerste kwart juichen toen Ambre Ballenghien het eerste doelpunt kon scoren, na uitstekend werk van Gerniers op het middenveld en een precieze voorzet van Sinia. Vlak voor rust sloeg Brax echter terug: Stéphanie Vanden Borre maakte gelijk uit een strafcorner (1-1).

De gentse speelsters verdubbelden de score vroeg in het tweede kwart dankzij Astrid Bonami die een strafbal omzette (1-2). Het derde kwart werd opnieuw gedomineerd door Gantoise, dat er echter niet in slaagde om de keepster van de tegenstander te passeren … ondanks een tweede ‘stroke’ die knap werd gepareerd door Elena Sotgiu.

Het vierde kwart was gelijkmatiger verdeeld, met Braxgata dat gevaarlijker kwam opzetten. De ploeg uit Boom slaagde er echter niet in om te scoren en kreeg zelfs helemaal op het einde nog het deksel op de neus via een PC-doelpunt. Gantoise won deze eerste finalemanche dus met 1-3.  Kan Brax de achterstand nog inhalen? Morgen vanaf 13u30 zullen we het weten: in het stadion voor de gelukzakken die een ticket hebben (uitverkocht!) of op TV (Play Sports of VOO Sport).

ION Men’s League: Gantoise – Waterloo Ducks 7-1

De namiddag eindigde met de eerste ronde van de Ion Men’s League finale tussen Waterloo Ducks en Gantoise. Zoals bij de dames ervoor, was het hier ook Gantoise dat de score opende dankzij een mooie deviatie van Roman Duvekot. Twee minuten later vergrootten de Gentenaren hun voorsprong dankzij een krachtige ‘sleep’ van Emile Esquelin op PC. Ook in het tweede kwart maakten de blauw-witten nog twee doelpunten: één via Sean Murray voor de 3-0, gevolgd door een PC een paar minuten later, opnieuw via Esquelin (4-0). Waterloo slaagde er uiteindelijk in om een eerste keer te scoren,dankzij een backhandschot van Brieuc Petit (4-1), wat weer een lichte glimlach op de gezichten van de in het groen geklede C-tribune toverde. Maar ondanks dit lichte herstel in het derde kwart kregen de Waterloo Ducks uiteindelijk nog een vijfde doelpunt tegen na een prachtige Gentse tegenaanval die efficiënt werd afgerond door Timothé Clément (5-1). Het laatste kwartier bleek er helemaal teveel aan voor de Ducks, die nog twee extra doelpunten incasseerden, ook van de stick van Fransman Timothé Clément (7-1). De titelverdediger uit Gent heeft Watducks vandaag een zware slag toegebracht in deze eerste leg. Kunnen ze alsnog terugkomen voor een historische ‘remontada’? Ontdek het morgen, zelfde tijd, zelfde plaats!  (of op tv op Sporza).

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!