Fithockey

Wat is Fithockey?

Fithockey is een laagdrempelige variant van hockey, geschikt voor mensen waarvoor veldhockey niet (meer) haalbaar is. Hierbij denken we vooral aan 55-plussers die nooit eerder gehockeyd hebben maar ook aan mensen met hockeyervaring die het spel inmiddels te gevaarlijk vinden. Fithockey draagt omwille van de bewegingsvorm bij aan het bevorderen van een goede coördinatie van armen en benen waardoor het risico op vallen sterk vermindert. Voordeel van fithockey is dat mannen en vrouwen samen kunnen sporten met aangepaste spelregels. Bij fithockey gaat het vooral om veilig bewegen én buiten (of binnen) sporten aangepast aan de doelgroep. Ook het leggen én onderhouden van sociale contacten en plezier beleven is prioritair. Kortom, buiten (of binnen) bewegen, zonder risico, met de uitdaging van een bal en gezelligheid rondom maken fithockey tot een ideale bewegingsvorm voor 55-plussers!

Hoe wordt fithockey gespeeld?

Om de spieren los te maken wordt er gestart met een aantal opwarmingsoefeningen, gevolgd door een aantal fithockeyoefeningen. Deze zijn niet zwaar en geven iedere speler de mogelijkheid deze naar eigen kunnen uit te voeren.

Daarna wordt er “ingeslagen” of wordt er een specifieke techniek geoefend om daarna af te sluiten met een wedstrijdje. Aangepaste spelregels worden hier toegepast waarbij er ook rekening wordt gehouden met (te) grote fysieke verschillen.

Na de training wordt er tijd gemaakt om gezellig na te praten bij een drankje.

Wat heb je nodig?

Aangepaste kledij is niet echt nodig maar afhankelijk van de inspanning en uw eigen draagcomfort kan er geopteerd worden om sportkledij te dragen. Als schoeisel heeft u voldoende aan sportschoenen met een redelijk profiel.

Daarnaast is er een (hockeykunst)grasveld of terrein/sporthal nodig en aangepaste materialen, zijnde een zachte bal en knots. De knots is een plastic staaf met aan het uiteinde een raakvlak van foam, waarmee je de bal moet voortbewegen. Deze materialen kunnen via de Vlaamse Hockey Liga uitgeleend worden. Meer info via: cindy.vanduffel@hockey.be

Spelregels Fithockey

  • Vooraf wordt met de groep de speelduur bepaald.
  • Het spel vindt plaats op een kwart van een hockeyveld. Afhankelijk van de grootte van de teams wordt het speelveld groter of kleiner gemaakt.
  • Als de bal over de zij- of achterlijn van het veld rolt, neemt het team die de bal niet als laatste heeft aangeraakt de bal uit.
  • Bij het uitnemen van de bal neemt de tegenpartij 3 meter afstand ten opzichte van de bal.
  • Een team bestaat uit minimaal 3 spelers. Ieder team verdedigt een doel.
  • De spelers mogen elkaar niet aanraken.
  • De bal mag het lichaam raken, maar mag niet actief door het lichaam worden voortbewogen of tegengehouden.x

Fithockeybegeleiders

De lessenreeksen zullen begeleid worden door enthousiaste fithockeybegeleiders, maar we kunnen nog altijd enthousiaste sportievelingen gebruiken om mee deel uit te maken van ons begeleidersteam. Voel je jezelf geroepen, neem dan zeker contact op met cindy.vanduffel@hockey.be.

Wij voorzien, als Vlaamse Hockey Liga, een gratis opleiding. Ervaring is helemaal niet nodig, het enige wat we van je verwachten is dat je met veel plezier en enthousiasme mensen begeleid bij het uitoefenen van deze super toffe hockeyvariant!

Nog niet overtuigd?

Dan laten we graag Vera Meijer-Hagemans aan het woord.

Fithockey “dé sport voor ouderen”, 57 jaar, nog nooit gehockeyd en toch begonnen met fithockey. Nu ben ik 69 en speel nog steeds met heel veel enthousiasme.

Fithockey is een vorm van hockey, maar wel aangepast aan de doelgroep, namelijk met een stick met zachter uiteinde, een zachte bal en iets aangepaste spelregels. Kortom, je kunt jezelf en je medespelers niet of amper bezeren en iedereen kan de spelregels leren.

Deze hockeysport is hiermee toegankelijk gemaakt voor zowel oud hockeyers als mensen die nog nooit gehockeyd hebben of helemaal niets aan sport gedaan hebben.

Het fijne van deze sport is dat wij het hele jaar doorgaan, wij kennen geen zomer- en/of winterstop, alleen als er sneeuw ligt kan er niet gespeeld worden. Dit is zeker voor ouderen ideaal, want voor hen is het sociale contact ook heel belangrijk. Voor en na het spelen drinken wij gezellig koffie in het clubhuis. Wij spelen 2 keer per week een uur op een kunstgrasveld, dus buiten. Je bent daarbij heel actief op eigen niveau (wat voor eenieder anders is) en verlegt daarbij ongemerkt eigen grenzen waardoor je je steeds fitter voelt.

Mijn ervaring in de afgelopen 12 jaar is dat ik zowel lichamelijk als geestelijk bijna niet achteruit ga en dat zie ik ook bij mijn medespelers. Iedereen geniet en komt met veel plezier 2x per week naar onze hockeyclub “Ares” in Apeldoorn, daar waar het fithockey 16 jaar geleden bedacht is. Ondertussen wordt bij veel verenigingen in Nederland deze sport ook aangeboden…

…Voor U!

Ga eens kennismaken met deze vorm van hockey voor ouderen en GENIET en wordt FITTER