World Cup 2018 – les Red Lions font match nul après une rencontre à 2 visages

(traduction en cours)
Deze zondagavond stond de tweede wedstrijd van de Red Lions (FIH 3) op het WK in Bhubaneswar op het programma. Het beloofde een kraker te worden, want tegen gastland India (FIH 5) en met als inzet de eerste plaats in groep C, die rechtstreeks toegang verschaft tot de kwartfinales. In een uitverkocht Kalinga Stadion waren 15.000 fanatieke en luidruchtige Indische supporters getuige van een wedstrijd met twee gezichten .

In het eerste en een groot deel van het tweede kwart waren de Belgen heer en meester over het spel. Na twee minuten al, versierden de Belgen hun eerste en tweede penalty corner, maar beiden werden nog door de Indische verdediging gestopt. Maar in de 8e minuut maakten de Lions slim gebruik van hun recht op video arbitrage, wat hen een derde penalty corner opleverde. Alexander Hendrickx deed wat van hem verwacht wordt en sleepte de bal loeihard tussen de benen van doelman Sreejesh: 0-1 voor de Belgen in een doodstil stadion. Een paar minuten later liet Cédric Charlier een grote kans maar heel nipt liggen.
In het tweede kwart kregen we meer van dat, al zagen we India geleidelijk aan meer vertrouwen krijgen. Dit resulteerde in een eerste schot op doel, van Lalit, dat voorlangs ging. Bij de Belgen was het eerst Sebastien Dockier die op de Indische keeper schoot, alvorens Tom Boon een prachtige pass van Victor Wegnez door het centrum, enig mooi tegen de paal devieerde. Geen geluk voor de Belgen! Bij de rust stond het nog steeds 0-1, ondanks een resem kansen voor de Red Lions, met goed en dominant spel.

Na de pauze werden de rollen omgedraaid. Het was nu India dat naar voren oprukte en de Belgische ploeg onder druk begon te zetten. Er was een heel grote Vincent Vanasch nodig, met twee wereld saves kort op elkaar, om de voorsprong in het Belgische kamp te houden. De Indische druk werd alsmaar groter. In de 39e minuut was het zover: de Indische Harmanpreet  bracht beide teams weer op gelijke hoogte dankzij een strafbal, nadat de sterk spelende Arthur De Sloover de bal op de lijn met de voet stopte, op de derde PC voor India (1-1). Het rumoerige publiek, opgehitst door de stadionspeaker, had bloed geroken. India had er een sterke twaalfde man bij en kreeg vleugels. De Red Lions werden in het verzet geduwd en snakten naar adem.

Twee minuten in het vierde kwart ontplofte het stadion bijna letterlijk, toen de jonge Simranjeet zijn derde doelpunt van het toernooi op het bord zette (2-1). Op iets minder dan vijf minuten voor het einde haalde coach Shane McLeod zijn keeper van het veld, ten voordele van een extra veldspeler. Dit bleek te renderen, want kort daarop belandde de bal, na een splijtende Belgische aanval, tot bij Simon Gougnard, die de gelijkmaker mooi voorbij doelman Sreejesh vlamde. De Belgen zetten daarna nog alles op alles, door de laatste vier minuten zonder doelman te blijven verder spelen, in de hoop die broodnodige overwinning alsnog uit de brand te slepen. Het mocht niet baten, de wedstrijd eindigde op een 2-2 gelijkspel.

Na twee wedstrijden staan beide teams op hetzelfde aantal punten (4), met voordeel voor India  in het doelpuntenverschil (+5, tov. +2 voor de Belgen). De Red Lions kunnen de eerste plaats in de poule nog steeds grijpen, maar zullen dan een dijk van een wedstrijd moeten spelen tegen Zuid Afrika volgende zaterdag, en hopen op een mindere prestatie van India tegen Canada.

Later op de avond volgde slecht nieuws uit de Belgische ziekenboeg. Manu Stockbroekx had in de 52e minuut het veld moeten verlaten met een hamstringblessure aan het rechterbeen. Woensdag zal medische beeldvorming een preciezere diagnose moeten mogelijk maken, maar de kans zit erin dat de Antwerpenaar zijn WK hier ziet eindigen. Om geen enkel risico te nemen, heeft de staf besloten om Antoine Kina, die in België als reserve stand-by staat, over te laten komen, voor in geval “Stockie” niet meer zou kunnen spelen. We wensen het de sympathieke middenvelder in ieder geval niet toe! (Photos: PHDPH.com)