World Cup 2018 – zuinige zege voor Red Lions tegen Canada

Eindelijk, de grote dag is aangebroken! Het WK 2018 is van start gegaan. Onze Red Lions hadden deze middag afspraak met Canada, 11e op de wereldranglijst, om de openingswedstrijd te spelen in het prachtige Kalinga Stadium in Bhubaneswar, India.

De Belgen namen onmiddellijk het heft in handen. En na amper 3 minuten stond het allereerste doelpunt van dit toernooi al op het scorebord. Felix Denayer devieerde op magistrale wijze een mooie dieptepass van Arthur Van Doren in doel: 1-0 voor België.

De Red Lions waren heel dominant. Enkele minuten later dacht Thomas Briels dat hij de tweede treffer van de wedstrijd op zijn naam mocht schrijven. Maar de videoscheidsrechter die door Canada was ingeroepen, zag een lichte backstick fout van Tom Boon bij de start van de actie.

België was in het eerste kwart duidelijk de baas geweest, met vier schoten op doel (tegen 0) en zes cirkelpenetraties (tegen 1).

In het tweede kwart bleven de Red Lions resoluut in de aanval, het spel bevond zich quasi constant op de tegenstanders helft. Maar vaak bleek er in de beslissende zone iets te weinig controle om verder uit te lopen.

In de 22e minuut verstuurde opnieuw Arthur Van Doren een prachtige pass in de Canadese cirkel. Nicolas De Kerpel liet de bal slim lopen voor zijn captaine Thomas Briels, die deze keer wel de 2-0 geldig op het bord kon toveren. Deze score bleef onveranderd tot de rust.

Na de pauze hadden de Lions niet veel tijd nodig om zich opnieuw te laten gelden. Na slechts een paar seconden kon Sebastien Dockier ei zo na het 3e doelpunt scoren met een fijne tip-in, maar de bal rolde millimeters naast doel.

De Belgen lokten twee strafcorners uit, maar konden deze niet verzilveren. Het einde van het 3e kwart was een stuk minder hoogstaand dan de periode ervoor. De Red Lions misten precisie en vertoonden een kleine concentratiedip. Maar de Red Caribous konden hier geen gebruik van maken.

Bij de start van het laatste kwart kreeg Canada een eerste starfcorner, een beetje ‘out of the blue’, na een fout van Victor Wegnez. De jonge Brabander hield er persoonlijk ook een gele kaart aan over. Zijn team moest het vijf minuten met 10 tegen 11 doen. Dankzij licht geklungel in de Belgische defensie op de PC, scoorden de Canadezen de aansluitingstreffer. Het scorebord gaf een 2-1 score aan, met nog 10 minutes op de klok.

Vier minuten later had Cédric Charlier de 3-1 in de stick, maar zijn deviatie trof de Canadese paal. Met nog drie minuten te gaan, kregen de Belgen het nog even warm, met een te lakse mandekking op een Canadese aanvaller die alleen opdook voor Vanasch. Gelukkig ging zijn deviatie net naast. Uiteindelijk veranderde de score niet meer en wonnen de Belgen met 2-1.

De Red Lions stelden dus de drie punten veilig, maar lieten nog niet hun beste niveau zien. Komende zondag tegen gastland India zullen ze er echter moeten staan, met topconcentratie gedurende de 70 minuten. Want het stadion zal nokvol zitten en het fanatieke Indische publiek zal ongetwijfeld zijn rol van twaalfde man ten volle vervullen!

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!