PRO LEAGUE – Gezondheidswandeling voor de Red Lions

Op het einde van een drie weken durend Spaans avontuur – stage op Grand Canaria en nadien Pro League in Valencia – stond voor de Red Lions deze zaterdag het tweede Pro League duel tegen Spanje op het programma. Na de korte winst van gisteren  (2-3) waren de troepen van Shane McLeod erop gebrand om niet meer te hervallen in de slordigheden van de eerste wedstrijd.

Deze wedstrijd zou ook de 400e officiële interland (!) worden van John-John Dohmen, wat het absolute record is in het Belgische hockey. Hij wordt hiermee ook de 6e meest ‘gecapte’ speler ter wereld aller tijden. Proficiat John-John!

Na 10 minuten spelen recupereerde Antoine Kina de bal aan de Spaanse achterlijn en legde terug op Simon Gougnard in de cirkel. De speler van Leuven liet met zijn backhand schot geen enkele kans aan de Spaanse keeper Cortes: 0-1. Vijf minuten later dachten de Spanjaarden langszij te komen, maar de backhand van Quemada in de pin werd afgekeurd voor gevaarlijk spel.

Op de tweede penalty corner voor de Belgen in de 18e minuut was het weer eens ‘Hendrickx-time’. Met een loeiharde lage sleep verplichtte hij de Spaanse doelman om voor de tweede keer de bal uit z’n doel te gaan vissen : 0-2. De Belgen bleven de ganse eerste helft rustig controleren, maar konden voor rust niet meer scoren.

Na de pauze kabbelde de wedstrijd voor de controlerende Belgen gezapig verder. De Spaanse Red Sticks vonden maar geen opening, tot in de laatste minuut van het derde kwart. Eerst bij een Spaanse kans die vakkundig werd gestopt door Vincent Vanasch. Daarna door vier opeenvolgende strafcorners voor Spanje, met twee ‘line stops’ van Arthur De Sloover, die uiteindelijk toch een strafbal moest toestaan door een voetfout voor het open doel. Maar het was zonder onze nationale ‘Wall’ gerekend, die met een mooie reflex de stand na 45 minuten op 0-2 hield.

De Belgen bleven nog wel controleren, maar konden maar geen kans meer bijeen spelen, door opnieuw te slordig spel. Met nog vier minuten op de klok versierden de Spanjaarden opnieuw twee opeenvolgende PC’s, maar een werkelijk onklopbare Vanasch stond opnieuw in de weg. De Spaanse ploeg bleef aandringen, terwijl de Belgen begonnen wijken en lager en lager begonnen te spelen onder de Spaanse druk. Dit leverde echter geen wijziging meer op in de score (0-2).

‘Job done’ dus voor de Red Lions, die Spanje verlaten met een 6 op 6 en nu nog sterker aan de leiding staan in deze Pro League. Met 32 punten in 13 wedstrijden ontbreekt het hen nog één puntje om mathematisch zeker te zijn. Dit zal voor mei zijn, wanneer de Pro League opnieuw naar België komt.