Indoor Hockey: De Duitse Anabel Herzspung Het knokkertje van Dragons

Als het op Indoor Hockey aankomt is Duitsland dé referentie. Het land staat nummer één op de wereldranglijst bij de dames, nummer twee bij de heren en de meeste tophockeyers laten bij onze oosterburen ook hun kunstjes zien in de indoorcompetitie. Geen wonder dus dat de Duitse Anabel Herzspung (24) werd gebombardeerd tot kapitein van het indoorteam van Dragons.

Eigenlijk is Stephanie De Groof onze echte kapitein, maar voor de indoorcompetitie liet ze de aanvoerdersband aan mij. Dat ik een Duitse ben, zal er wel mee te maken hebben”, lacht Anabel Herzspung.

De vriendin van de Duitse topkeeper Tobias Walter is afkomstig uit Berlijn, combineerde de studies in Hamburg met hockey bij topclub Harvestehuder, ging vervolgens een seizoen hockeyen en Engels leren in Surbiton en is ondertussen aan haar tweede jaar bij Dragons bezig. In de jeugdreeksen maakte Herzspung deel uit van de nationale Duitse selecties, maar ‘Die Da nas’ – het nationale team van Duitsland – haalde ze niet. “Daarvoor was de onzekerheid te groot”, zegt Herzspung. “De kans dat ik een vaste waarde ging worden was eerder gering. Al snel koos ik voor een academische loopbaan in combinatie met tophockey op competitieniveau.”

In het seizoen 2017-2018 speelde Herzspung kampioen in Engeland met Surbiton. “In finale versloegen we Holcombe”, zegt Herzsprung. “Het was een topjaar. Ik speelde er aan de zijde van drie gouden medaillewinnaars van Team GB in Rio en leerde er een andere cultuur kennen. Eigenlijk was het mijn bedoeling om na het jaar in Groot-Brittannië terug naar Duitsland te keren, maar Tobias kreeg toen het voorstel om bij Dragons te hockeyen. Nadat ik zeker wist dat ik mijn Mastersopleiding kon volgen aan de Universiteit van Antwerpen, was ook voor mij de keuze vlug gemaakt. Ondertussen zijn we aan onze tweede seizoen bij Dragons bezig. We wonen op een boogscheut van het park van Brasschaat en kwamen bij Dragons in een mooie familiale sfeer terecht. De club is qua beleving eigenlijk helemaal te vergelijken met Harvestehuder. Sedert september werk ik bij Telenet in Mechelen en kan ik dat combineren met hockeyen op hoog niveau bij Dragons.”

“Indoor Hockey begint te leven bij Belgische jeugd”

Als Duitse is het geen wonder dat Anabel Herzspung reikhalzend uitkeek naar de start van de indoorcompetitie. “In Duitsland maakt Indoor Hockey gewoon deel uit van de hockeycultuur”, aldus Herzsprung. “De competitie in Duitsland loopt over drie maanden en er wordt even veel getraind als tijdens het outdoorseizoen. Indoor Hockey wordt bij ons zeer serieus genomen. In de mate van het mogelijke – soms is er een overlapping met stages van de nationale ploeg of wedstrijden om de Pro League – nemen alle Duitse tophockeyers deel aan de indoorcompetitie.

Als goede indoorspeler beheers je sowieso de basistechnieken van het hockey. Het is gewoon fun  om een snel ‘passing-game’ als Indoor Hockey te spelen. Met Harvestehuder speelde ik één keer de finale van het indoorkampioenschap in Duitsland. In Engeland bleef ik dan weer op mijn honger zitten. Daar duurde het indoorseizoen exact twee weekends (lacht).”

Vorig seizoen speelde Herzsprung met de dames van Dragons nog in de tweede afdeling en was de promotie snel een feit. Logisch dat de Duitse zich momenteel in de Belgische eredivisie meer in haar sas voelt. “Het niveau ligt in Duitsland uiteraard nog een stuk hoger, maar toch merk je dat in België de interesse voor Indoor Hockey toeneemt. Dat zie je vooral aan de jongere speelsters, zij hebben de knepen van indoorhockey beter onder de knie. Bij Watducks zag ik enkele sterke jonge speelsters aan het werk en in ons team is Fleur Verboven daar een goed voorbeeld van. Zij doet het echt goed. Wat mij betreft mag er hier zeker meer getraind wordt. Met Dragons trainen we één keer per week en dat is eigenlijk te weinig. De wil is er wel, maar het zoeken naar een geschikte accommodatie blijft een probleem.”

Ondertussen doet Anabel Herzspung het met Dragons, met 12 op 24, niet onaardig in de indoorcompetitie.  “De teams zijn helemaal aan elkaar gewaagd”, zegt Herzspung. “Iedereen kan van  iedereen winnen. Met twaalf punten staan we op de vijfde plaats met slechts drie punten achterstand op leider White Star. Ik ben ervan overtuigd dat we iedereen kunnen kloppen en dat we mee doen om een ticket voor de play-offs. Na de winterstop recupereren we trouwens doelvrouw Marie Goethals de Mude.”

Mijn voornaamste kwaliteiten als indoorspeelster ? Ik heb al wel wat ervaring en als Duitse geef ik nooit op”, lacht ze. “Ik speel met veel energie en zal altijd tot de laatste minuut knokken.

Einde januari staan onze Indoor Red Panthers op het EK in Minsk voor de op papier ondankbare taak om het in de poulefase tegen Duitsland op te nemen. “Ik heb begrepen dat de Belgische indoorvrouwen al een tijdje aan het trainen zijn, maar dat is in Duitsland niet het geval”, zegt Herzspruch. “Zelf heb ik geen idee welke speelsters straks naar Wit-Rusland trekken. Meestal wordt dat op het laatste moment zowat ‘random’ gekozen. Maar dat wil niet zeggen dat Duitsland dat EK niet serieus neemt of dat ze met minder ambitie starten. De kwaliteit van de Duitse indoorcompetitie ligt zo hoog dat dat voor de speelsters genoeg is om goed voorbereid aan een kampioenschap te beginnen én er goed te spelen. De favorietenrol zal in Minsk inderdaad voor Duitsland zijn.”

“Ook volgend jaar nog bij Dragons”

Herzspung brengt de feestdagen in Berlijn door en naast het vervolg van het indoorseizoen kijkt ze ook al uit naar het tweede deel van de outdoorcompetitie. “Want met Dragons doen we het echt goed”, zegt ze. “Een ijzersterke Valerie Magis, Fleur Broers, Eugenia Bianchi: dat zijn echte versterkingen voor ons team. We wonnen zeven van onze negen wedstrijden en ik kon zelfs al twee scoren. Neen, dat is helemaal mijn gewoonte niet. Meestal ben ik de aangever.”

Ook volgend jaar valt Herzspung nog in de Dragons-kleuren te bewonderen. “Bij Telenet volg ik immers een Traineeship Program van twee jaar”, zegt ze. “Dus ook Tobias zal volgend jaar nog bij Dragons spelen (lacht). Daarna wordt het afwachten wat er gebeurt. Ik plan niet vooruit en mijn professionele carrière komt op de eerste plaats. We zien wel waar het leven ons brengt.” 

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!

Selecteer uw Categorie