EPHC 2019 – Red Giants eindigen in apotheose

>>>Bekijk alle foto’s

Deze woensdag 21 augustus 2019 was de laatste dag van de Cronos Euro ParaHockey Championships 2019 en de grote dag van de finales. En deze werden niet gespeeld op Royal Victory Hockey Club, die dit evenement sinds zondagop prachtige wijze organiseert, maar in het grote stadion op het Wilrijkse Plein, waar momenteel de Belfius EuroHockey Championships plaatsvinden.

De verschillende teams kwamen rond 10 uur ’s morgens aan op het Wilrijkse Plein, om het publieksdorp te ontdekken en de twee ochtendwedstrijden bij te wonen. De Euro ParaHockey finales werden gespeeld tussen de EuroHockey wedstrijden door, van 14.00 tot 17.00 uur. Alles was aanwezig om prachtige finales te hebben: een stralende zon,  een prachtig speelveld, een talrijk opgekomen en luidruchtig publiek in de tribunes, gemotiveerde speelsters, spelers en officials.

En het begon allemaal met een gigantische knuffel tussen alle deelnemers van alle landen in het midden van het veld. Marijke Fleuren, voorzitter van de European Hockey Federation, herinnerde iedereen eraan hoe mooi deze competitie is en wat een geweldige sfeer van fair play en plezier er de afgelopen 3 dagen heerste. Een prachtige openingsceremonie, die eindigde met een “Mexican wave” tussen de verschillende teams.

Om 14:30 uur begonnen dan de eerste wedstrijden met de “Challenge” competitie waar de finale tussen Engeland en Groot-Brittannië gespeeld werd en de kleine finale waar onze Red Giants 2 tegen Ierland uitkwamen.

Het was dan ook voor een rode-groen gekleurde tribune dat onze spelers deze laatste dag van het toernooi aanvatten. Bij het begin van de wedstrijd was Ierland de gevaarlijkste ploeg, maar de verdediging van de Belgen bleef stevig stand houden. De Belgen recupereerden de bal en creëerden onmiddellijk doelgevaar voor de Ierse doelman, die echter de poging onschadelijk maakte. Een paar minuten later was het de beurt aan onze Belgische keeper om zich te tonen op een Ierse aanval. Ondanks deze mooie aanvallende acties werd er niet gescoord tot aan de rust. Drie minuten na de pauze dwongen de Red Giants 2 hun eerste strafcorner af. In deze competitie gebeurt dit door middel van een shoot-out. De Belgische aanvaller stevende op de Ierse keeper af en scoorde met een krachtige flats! 1-0 voor België. Naast het sportieve, was fair-play het sleutelwoord van de dag. Zo haastten alle Belgische spelers zich om een Ierse speler, die op de grond lag, te helpen opstaan. Helemaal aan het eind van de wedstrijd kregen de Red Giants 2 weer een strafcorner/shoot-out en opnieuw werd er gescoordl! 2-0 was uiteindelijk de eindscore. Vreugdeëxplosie in het Belgische kamp en een prachtige bronzen medaille voor de Red Giants 2. Maar opmerkelijk, alleen maar lachende gezichten, aan de rode, maar OOK aan de groene kant.

Om 15.00 uur was het de beurt aan de Red Giants 1 om het op te nemen tegen onze Nederlandse buren, voor de eerste plaats in de “Trophy” competitie. De wedstrijd begon met acties aan beide kanten, maar de keepers aan beide kanten waren wakker. Maar dit was genoeg om de supporters van beide teams te doen ontvlammen. Halverwege de eerste helft dwongen de Red Giants een eerste pc/shoot-out af. Helaas was de Belgische poging niet goed gekadreerd. Enkele seconden later scoorden de Oranje wel met een krachtig schot. Gelukkig voor de Belgen kwam het schot van buiten de cirkel en werd het doelpunt afgekeurd. Maar Nederland drong aan en kreeg uiteindelijk een strafcorner/shoot-out. Deze laatste werd omgezet met een krachtig schot van de Nederlandse speler. 0-1 was de score bij rust. De tweede periode herbegon zoals de eerste werd beëindigd. Het eerste schot van de tweede helft was voor de Red Giants, maar de Nederlandse keeper slaagde erin om de twee opeenvolgende schoten van de Belgen te stoppen. De Red Giants domineerden duidelijk in deze helft, maar de Nederlandse doelman stond pal. De Oranjespelers wachtten hun kans af en twee minuten voor het einde scoorden ze een tweede doelpunt via een voorzet van rechts (0-2). De score bleef ongewijzigd tot het einde. Maar ondanks de nederlaag konden onze Belgische Red Giants trots zijn op hun toernooi, bekroond met een zilveren medaille op het einde.

De wedstrijden in de “Performance” categorie kwamen een einde maken aan deze geweldige competitie. De overwinning ging naar Italië, die Portugal met 3-0 versloeg. Nederland won brons door Duitsland met 4-0 te kloppen.

Dit was een geweldig toernooi, vol goed humeur en waar het om veel meer ging dan hockey alleen. De spelers konden de laatste twee wedstrijden van de dag (met onze Red Panthers tegen Spanje in de avond) bijwonen, alvorens met het hoofd vol goede herinneringen huiswaarts te keren.

Hartelijk dank aan de EHF en de organisatoren van Royal Victory HC om dit mogelijk te hebben gemaakt!

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!