EK 2019 – beloftevolle toernooistart van de Red Lions tegen Spanje

Bekijk alle wedstrijdfoto’s

Op vrijdag 16 augustus stonden de Red Lions tegen Spanje in de openingswedstrijd van de  Belfius EuroHockey Championships 2019. Zo’n 7000 mensen hadden verzamelen geblazen op het Wilrijkse Plein in Antwerpen en zagen een mooie wedstrijd met twee teams die elkaar door en door kennen.

Bij de start van de wedstrijd waren het de Belgen die het meeste initiatief namen en het balbezit opeisten. Na amper 2 minuten zette Emmanuel Stockbroekx al een eerste keer de Spaanse keeper aan het werk. En na 9 minuten, bij hun derde strafcorner, scoorden de Red Lions een eerste keer, dankzij een keiharde sleeppush van Alexander Hendrickx.

Bij de start van het tweede kwart stapten de Belgen over op een andere tactiek, waarbij ze de Spanjaarden lager opwachtten. Dat was succesvol, want 4 minuten later onderschepte Antoine Kina de bal en zette een mooie tegenaanval in die winnend werd afgewerkt door Victor Wegnez (2-0). Spanje reageerde quasi onmiddellijk, met 2 gevaarlijke acties voor het doel van Vincent Vanasch, maar ‘The Wall’ stond pal. Aan de andere kant verloren de Belgen hun recht op video aanvraag. Ondanks overwicht van Spanje op het einde van de eerste helft, hield de Belgische defensie stand. Bij de rust stond het 2-0.

De tweede helft startte voor de Belgen op hetzelfde stramien als het eerste kwart, met balbezit voor de Lions en een paar kansen. Pogingen van Tom Boon en Nicolas De Kerpel werden mooi gestopt door de Spaanse keeper. Op 4 minuten van het einde van het derde kwart toverde Vanasch een topsave uit z’n keeperssloffen, op een ‘point blank’ schot van een Spaanse aanvaller. De score bleef op 2-0 staan tot het einde van het kwart.

Het heel compact defensief blok van de Spanjaarden maakte het de Belgen moeilijk. Maar in de 52e minuut verstuurde Arthur De Sloover van achteruit een ‘caviar pass’ in de Spaanse cirkel, die Tom Boon in het doel duwde (3-0). En twee minuten later, op een nieuwe penalty corner, zette opnieuw Alexander Hendrickx de Lions op rozen, dankzij een kanonskogel in de winkelhaak (4-0). De wedstrijd ontplofte en op het einde zette de jonge Antoine Kina een prachtige soloactie op, die hij zelf enig mooi in het hoekje mikte. Eindscore: 5-0.

Goalscorers: Alexander Hendrickx (2), Victor Wegnez, Tom Boon en Antoine Kina.

De volgende wedstrijd van de Red Lions volgt op zondag 18 augustus. Dan staan ze om 18u tegenover Engeland. Een belangrijke tweede wedstrijd, die de Belgen bij winst al onmiddellijk een plaats in de halve finales zou kunnen opleveren.